Vantaa ennen ja nyt: Muistatko vielä Kenkäaseman talon? Katukuvasta kadonnut rakennus sijaitsi Tikkurilassa paraatipaikalla

Vuonna 1957 valmistuneessa talossa toimi vuosien aikana monenlaisia kauppoja.

Ennen purkutöiden alkua Kenkäaseman taloa dokumentointiin Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin valokuvaamalla ja haastatteluilla sekä tallentamalla talosta löytynyttä esineistöä. Kuva on otettu talvella 2010. Pekka J. Heiskanen/Vantaan kaupunginmuseo

Anu Mönkkönen

Kesäkuussa 2011 purettiin Tikkurilasta Asematien varrelta niin sanottu Kenkäaseman talo. Rakennus sai silloin väistyä uuden Tikkurilan keskustasuunnitelman tieltä.

Kenkäaseman talo sijaitsi kaupungintalon vieressä, nykyisen Tikkurilan uuden torin paikalla. Talon kutsumanimi tuli rakennuksessa vuodesta 1978 aina purkamiseen asti toimineen kenkäkaupan nimestä.

Kenkäaseman talo, As. Oy Leppäpuisto, oli valmistunut vuonna 1957, vuotta myöhemmin kuin kaupungintalo. Tikkurilan keskusta oli silloinkin muutoksessa kunnan hallinnollisen keskuksen siirryttyä sinne 1950-luvun alussa.

Kenkäaseman rapatun kivitalon oli suunnitellut rakennusmestari Tauno Nieminen. Se oli rakennettu kaupungintalon suuntaisesti Männistön puiston reunaan. Talon edessä oli pieni aukio ja pohjoispuolella aidattu piha-alue.

Kenkäaseman talossa oli kolme kerrosta ja asuinhuoneistoja oli kahdessa porraskäytävässä. Asematien puolella oli liiketiloja, joiden väliseiniä siirreltiin tarpeen mukaan liikkeiden määrän vaihdellessa vuosien kuluessa. Myös rakennuksen asuinhuoneistoissa toimi erilaisia pienyrittäjiä.

Ensimmäisiä asukkaita oli valokuvaaja Anna-Liisa Nupponen, jonka kuvaamo toimi talossa vuoteen 1990 asti.

Valmistumisvuonna 1957 talon liiketiloissa aloitti Tampereen Jalkinekauppa Oy, Puu ja Rauta Oy sekä nimismiehen toimisto. Länsipäädyssä oli Jouhkin maito-, siirtomaatavara- ja lihakauppa. 1960-luvulla liiketiloissa toimi Suomen Työväen Säästöpankki sekä rautakauppa Tikarauta.

Kenkäkauppa Kenkäasemalla oli suurimmillaan käytössä kaikki myymälätilat. Viimeisinä vuosina itäpäädyssä toimi myös verhoiluliike.

Muita katukuvasta kadonneita rakennuksia voi muistella kaupunginmuseon Vantaan kadonneet kaunottaret pop up -valokuvanäyttelyssä. Näyttely on avoinna Tikkurilan Vantaa-infossa 17. syyskuuta.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut