Pääkirjoitus: Autoilija maksaa – Vantaan pysäköintiin saattaa lähivuosina tulla monia muutoksia

Vantaalaisille autoilijoille on lähivuosina luvassa monta muutosta, jos päättäjät hyväksyvät virkamiesten esityksen Vantaan pysäköinnin kehittämiseksi.

Pysäköinnin kehittäminen Vantaalla 2020–25 -raportista käy ilmi, että esimerkiksi kadunvarsipysäköinti olisi tietyillä alueilla jatkossa entistä kalliimpaa.

Ajatuksena on, että käyttäjä eli autoilija maksaa. Jos haluaa tulla autolla keskusta-alueelle, on oltava valmis maksamaan auton pysäköinnistä.

Tällä hetkellä Kivistössä, Myyrmäessä ja Tikkurilassa on voinut pääsääntöisesti pysäköidä niin sanotuille kadunvarsipaikoille yhden tunnin ilmaiseksi.

Kaupungin saamat pysäköintitulot ovat olleet melko pieniä ja jatkossa ilmaisesta tunnista täytyisi luopua.

Pysäköinti olisi myös aiempaa kalliimpaa. Niillä alueilla, jossa pysäköinti on tähän mennessä maksanut euron tunti, maksaisi auton parkkiin laittaminen jatkossa kaksi euroa tunnilta.

Maksulliset alueet myös laajentuisivat.

Etenkin Tikkurilan alueelle on viime vuosina rakennettu uusia kerrostaloja, joiden kivijaloissa on ilahduttavasti liiketilaa ja uusia yrityksiä ravintoloista hyvinvointipalveluihin. Sama suuntaus on nähtävissä jatkossakin, myös Myyrmäessä, jonne rakennetaan lisää asuintaloja.

Riittääkö hienojen liiketilojen ja uusien palvelujen vetovoima vai ohjaako pysäköinnin maksullisuus kuluttajat toisaalle, helpommin saavutettavien palvelujen pariin?

Yksityisautoilun suitsimisella ympäristönäkökulmasta on ansionsa ja julkisen liikenteen käyttäminen on suositeltavaa.

Samaan aikaan keskusta-alueiden elinvoimaisuudesta on hyvä pitää huolta, jotta asiointi olisi miellyttävää ja houkuttelevaa.

Jos asiointi keskustoissa tehdään autoilijoille kovin hankalaksi tai kalliiksi, se vie potentiaalisia asiakkaita alueen yrittäjiltä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut