Harri Paananen on juossut 100 maratonia – lokakuussa hän osallistuu Vantaan maratonille jo kahdeksatta kertaa

Urheilu: Perinteinen Vantaan maraton juostaan 10. lokakuuta. Yhtä perinteisesti tapahtuma on kerännyt juoksijoita kauempaakin. Jyväskyläläinen Harri Paananen on osallistumassa jo kahdeksatta kertaa.

Jyväskyläläinen Harri Paananen on tulossa jo kahdeksanteen Vantaan maratoniinsa. Hänen ennätyksensä Vantaalla on 3.25. Sen hän juoksi kymmenen vuotta sitten. Miila Paananen

Matti Hannula

Veronassa Italiassa viime marraskuussa 60-vuotispäivänään jo sadannen maratoninsa juossut Harri Paananen on toki juossut maratoneja useasti muuallakin kuin Vantaalla: muun muassa Helsingissä ja Tukholmassa sekä tietysti kotikaupungissaan Jyväskylässä, missä juostaan jokavuotinen Finlandia Marathon. Siinä Paananen on ollut usein niin sanottuna tavoiteaikajuoksijana ja kuuluu nykyisin järjestelytoimikuntaankin.

Ensimmäisen maratoninsa, Helsinki City Marathonin, Paananen juoksi vuonna 1996. Veronan juhlajuoksun jälkeen saldo ei ole kasvanut, kun lähes kaikki massatapahtumat on peruutettu koronapandemian vuoksi. Mutta viikon päästä juostaan Finlandia Marathon, ja Vantaalla Aleksis Kiven päivänä Paananen näin ollen juoksee 102:nnen maratoninsa. Näiden kahden maratonin välillä on vain kolme viikkoa. Se ei ole Paanaselle ongelma.

– Juoksin kerran Virossa kolme maratonia samana viikonloppuna eli kolmena peräkkäisenä päivänä 20 tunnin palautuksella. Mielenkiintoinen kokeilu.

Sadan maratonin lisäksi Paananen on osallistunut muun muassa 100 kilometrin mittaiseen Suomi-juoksuun sekä 24 tunnin juoksuun Esport Arenalla.

Ensimmäisen Vantaan maratoninsa Paananen juoksi 2005. Viime vuosina se on ollut tietyn kaveriporukan kimppareissu.

– Olimme yhtenä vuonna samassa hytissä Tukholman maraton -reissulla. Sen jälkeen olemme olleet joka vuosi porukalla Vantaan maratonilla ja lähteneet sieltä kaudenpäätösristeilylle. Risteily on nytkin varattu, mutta saa nähdä, toteutuuko, kun varustamo vetää laivoja yhden toisensa jälkeen pois liikenteestä.

Juoksin kerran Virossa kolme maratonia samana viikonloppuna.

Ennätyksensä 3.19,50 Paananen juoksi syksyllä 2009 Pieksämäellä veteraanien SM-maratonilla. Saman vuoden marraskuussa hän juoksi New Yorkissa 50-vuotisjuhlamaratoninsa.

– Loppuaika oli yksi kahdeksasta palindromiajastani, 3.31,33. Ihan kohtuullinen huomioiden suuren juoksijamäärän sekä sen, että kannoin kameraa mukanani ja pysähtelin matkalla ottamaan valokuvia.

Nopeimmin Vantaan maratonin on juossut Turun Urheiluliiton Lewis Korir, joka vuonna 2012 kellotti voittoajaksi 2.13,36. Harri Paanasen ennätys Vantaalla on kymmenen vuotta sitten juostu 3.25.

– Aika on tällä kertaa sivuseikka. Olen lyönyt yhden kaverin kanssa vetoa, kumpi on aiemmin maalissa. Nyt on tärkeintä voittaa tuo veto.

Vaikka Vantaan maratonin yhteydessä jaetaan maratonin ja lyhyempien maantiejuoksumatkojen Suomen mestaruudet, tapahtuma on suunnattu myös tavallisille kuntoilijoille. Matkoja on joka lähtöön. Maratonissa kierretään 10,5 kilometrin reitti neljästi. Paananen luokittelee reitin suhteellisen tasaiseksi ja sen myötä nopeahkoksi.

– Mutta onhan se hieman tylsää juosta siellä teollisuus- ja omakotialueilla. Vaikka eihän maratonille mennä maisemia katsomaan vaan juoksemaan.

Järjestelyiltään hän pitää Vantaan maratonia erinomaisena.

– Koronarajoitukset saattavat tietysti tänä vuonna aiheuttaa muutoksia lähinnä huoltopuolessa, Paananen aprikoi.

– Jyväskylässä Finlandia Marathonilla meillä ei tällä kertaa ole lainkaan pukuhuoneita eikä suihkuja juoksijoiden käytössä. Onhan se pitkämatkalaisille pieni ongelma. Sama tilanne minulla olisi Vantaalla. Mutta minä pääsen suihkuun sitten laivalla. Toivottavasti.

Mikä?

Vantaan maraton

Juostaan 10.10.

Järjestetään nyt 27. kerran.

Järjestäjänä toimii Vantaan seurayhtymä (VSY), jonka muodostavat Kenttäurheilijat-58, Korson Kunto ja Vantaan Salamat.

Reitti kulkee Tikkurilan ympäristössä pääosin kevyen liikenteen väyliä pitkin.

Tänä vuonna tapahtuman yhteydessä ratkotaan myös maratonin ja lyhyempien maantiejuoksujen Suomen mestaruudet, mutta se on tarkoitettu myös tavallisille kuntoilijoille.

Vantaan maratonissakin toimitaan koronaepidemian suhteen viranomaissäännösten mukaisesti.

Ennakkoilmoittautuminen 30.9. saakka.

Lisätietoja www-osoitteessa vantaanmaraton.fi

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut