Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ella Kannisen perhe kotiutui Ilolaan – "En ole vielä ottanut kaikkea potentiaalia irti Vantaasta"

Henkilö: Kotikaupunki on Kanniselle samaan aikaan tuttu ja tuntematon.

Kantarelleja, kesäkurpitsaa, sipulia, valkosipulia, parmesania, vähän ruokakermaa ja pari kierrosta pippurimyllystä. Toimittaja, kirjailija Ella Kanninen pyöräytti riisille kastikkeen takapihan sienistä itselleen ja kotona työskentelevälle puolisolleen, kun lapset ovat koulussa.

– Tuli tosi hyvää, Kanninen sanoo, vaikka kieltää olevansa gourmet-kokki.

Italiassa asuessa hän sanoo kuitenkin oppineensa kokkaamaan "hengen pitimiksi".

Sienestäminen on Kannisen ja hänen italialaisen miehensä harrastus. Kanninen sanoo, että italialaisten suhde sieniin on intohimoinen.

– Mies kerää kaiken, minkä löytää. Hän menee vähän sekaisin sienimetsässä, kun täällä on niin paljon ja erilaisia sieniä.

Välillä koriin voi eksyä myös hieman mädäntyneitä sieniä.

Elämme toistaiseksi-elämää.

– Ja ehkä vähän väärän merkkisiäkin, Kanninen naurahtaa.

Mutta metsässä on ihanaa ja lähin metsä on aivan oman paritalon puolikkaan vieressä Ilolassa.

Kannisen perhe on asunut Vantaalla parisen vuotta. Italiasta Suomeen heitä vetivät Kannisen työt ja lasten koulu.

Pojat, jotka ovat nyt 13- ja 10-vuotiaita, ehtivät käydä koulua Italiassa ja Kanninen halusi pojille kokemuksen myös suomalaisesta koulusta.

– He tykkäävät siitä ihan kauheasti.

Perheellä on edelleen koti myös Italiassa, Toscanassa.

– Se on Firenzen kaupungin ulkopuolella maalla.

Siihen verrattuna Ilola on Kannisen mukaan urbaani ympäristö.

Koronatilanteesta johtuen he eivät tiedä, milloin toiseen kotiin voi taas matkustaa ilman pitkiä karanteeneja. Tai milloin perhe ehkä muuttaisi taas pysyvämmin sinne,

– Elämme toistaiseksi-elämää. Ei lapsia voi siirrellä noin vaan, äiti sanoo.

Sitä paitsi pojat nauttivat, kun täällä he voivat ajaa pyörällä kouluun. Myös harrastukset ja kaverit ovat nyt Suomessa.

Vantaa on Kanniselle tuttu pitkältä ajalta, sillä hänen äitinsä on asunut Ilolassa aiemmin. Tuttuudestaan huolimatta Vantaa on myös tuntematon.

– Vantaa on laaja ja täällä on valtavasti alueita, joita en tunne. Tutustua voisi vaikka kuinka pitkään. En ole vielä ottanut kaikkea potentiaalia irti Vantaasta, hän tuumii.

Muuttoa Vantaalle puolsi monia asia.

– Täällä on pihaa, tilaa kissoille ja tutut ihmiset.

Ja koska Kannisen työt vaativat usein matkustamista ulkomaille, on näppärää, että lentoasema on lähellä. Muut työtehtävät ovat tavallisesti Helsingissä ja kulkeminen sujuu myös sinne.

Kanninen tunnetaan varsinkin Ylen Ellan matkassa -tv-ohjelmasta, jossa hän on kiertänyt Eurooppaa muun muassa roomalaisten jalan jäljissä. Sarjan kolmas kausi piti kuvata Ranskassa tänä keväänä, kesällä ja syksyn aikana, mutta kuvaukset on siirretty koronatilanteen vuoksi ensi vuoteen.

Nyt Kannisella on aikaa pohtia tulevia töitä, kuten vaellus- ja ruokamatkojen järjestämistä italialaisen yhteistyökumppaninsa kanssa.

Hiljattain Kanniselta ilmestyi kolmas kirja Minun Italiani.

– Se on sekoitus henkilökohtaisia kokemuksia muun muassa naapureista, liikenteestä ja työhierarkiasta. Se voi olla lohtulukemista nyt, kun ei pääse matkustamaan Italiaan.