Vantaan sote-lausunnon sisältö jakaa poliitikkojen mielipiteitä – Valtuusto päättää lausunnosta ensi viikolla

Kritiikin mukaan vasemmistopuolueet ja vihreät ajavat maan hallituksen linjaa Vantaan sote-lausunnossa. Armi Suojanen
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Vantaan lausunto sote-uudistuksen lakiehdotuksista jakaa poliitikkojen mielipiteitä.

Erimielisyys liittyy Vantaa-Kerava-maakunnan hyväksymiseen uudistuksen pohjaksi. Maan hallitus on linjannut uudistuksen perustuvan maakuntajakoon.

Säde Tahvanaisen (sd.) esitys lausunnoksi voitti kaupunginjohtajan esityksen äänin 7-6 kaupunginhallituksessa. Tahvanaisen esitystä kannattivat vasemmisto, demarit ja vihreät.

Kaupunginjohtajan esityksen kannalla olivat kokoomus, kristilliset ja perussuomalaiset.

Kaupunginvaltuusto hyväksyy lausunnon 23. syyskuuta.

Kyseessä on 42-sivuinen ja 90 asiakohtaa sisältävä lausunto, jota sote-uudistusta valmistelevat ministeriöt ovat pyytäneet kaikilta Suomen kunnilta ja kuntayhtymiltä ennen lopullista hallitusesitystä ja eduskunnan käsittelyä.

Kaupunginjohtajan hävinneessä esityksessä todetaan Vantaan kannattavan edelleen kuntapohjaista ratkaisua ja Vantaa-Kerava maakunnan olevan toiseksi paras vaihtoehto.

Kaupunginhallituksen enemmistön kannattamassa lausunnossa kommentointi perustuu Vantaa-Kerava-maakuntajakoon.

– Lausunto antaa nyt sellaisen kuvan, että täällä suhtaudutaan kritiikittömästi maakuntamalliin, sanoo kokoomuksen Sakari Rokkanen.

Hän syyttää vasemman siiven, ja vihreitä kollegoitaan maan hallituksen linjan ajamisesta Vantaan kustannuksella. Ristiriitaa alleviivaa hänestä se, että demarit äänestivät demaritaustaisen kaupunginjohtajan esitystä vastaan.

Kokoomus aikoo viedä asian vielä valtuuston äänestykseen.

– Juna menee jo. Tärkeintä on keskittyä siihen, että Vantaa ottaa kantaa rahoituspuoleen, eikä jää kuntapoteroon, kommentoi Säde Tahvanainen.

Hän pitää Rokkasen kritiikkiä oppositiopuolueen edustajan politikointina.

– Se, että lausunnossa haukutaan koko malli, ei välttämättä edesauta rahoitusmalliin puuttumista.

Vantaan ja Keravan sote-virkamiehille ja päättäjille puhunut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vakuutti, että uudistusta ei enää pysäytetä, mutta kuntia halutaan aidosti kuulla rahoituksen osalta.

Sote-uudistuksen taloudellisista riskeistä ja kuntien epätasa-arvoisesta kohtelusta kaupunginhallituksen jäsenistö on yksimielinen.

Kh:n hyväksymässä lausunnossa todetaan, että rahoitusmalli kohtelee erityisen epäoikeudenmukaisesti Vantaan kaltaisia kuntia, jotka ovat pystyneet pitämään sote-kustannukset keskiarvoa alemmalla tasolla.

Verotusoikeuden kaventuminen vaikeuttaa erityisesti kasvavien kaupunkien taloutta.

Lausunnossa todetaan myös, että sote-maakuntien ja kuntien välille ei saa muodostua raja-aitoja eikä harmaata aluetta, jossa tehtävien, vastuiden ja resurssien jako on epäselvää.

Lausunto antaa kritiikkiä myös uudistuksen nopealle aikataululle.

Mikäli uudistus etenee aikataulussa, Vantaa-Kerava maakuntavaalit järjestettäisiin vuonna 2022 ja kuntien sote-toimet siirtyisivät Vantaa–Keravalle alkuvuodesta 2023.

Lue lisää: Arvio sote-uudistuksesta: Vantaalainen peruspalvelujen käyttäjä tuskin huomaa muutosta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut