Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kassa muistuttaa: Lomautettu, varo tätä sudenkuoppaa, jos sinut irtisanotaan

Osa korona-ajan lomautuksista voi syksyn mittaan muuttua irtisanomisiksi. Jos muutoksesta unohtaa tiedottaa työttömyyskassalle, edessä voi olla ongelmia, muistuttaa Yleinen työttömyyskassa YTK.

– Tieto on tärkeä, sillä sen myötä voidaan huomioida mahdollisen irtisanomisajan palkan vaikutukset päivärahaan eikä jälkikäteen tarvitse periä takaisin aiheetta maksettuja etuuksia, sanoo YTK:n työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund tiedotteessa.

Ratkaisevaa on, onko työntekijällä oikeus irtisanomisajan palkkaan. Jos on, työttömyyskorvausta ei tipu, vaikka työnantajan kanssa olisi sovittu, että irtisanomisajan palkkaa ei tarvitse maksaa.

Jos työsuhteen loppumisesta ei ilmoita kassaan, voi siis saada päivärahaa aiheetta. Tämä raha peritään myöhemmin takaisin. Jos kassa epäilee, että hakija on jättänyt ilmoituksen tekemättä tahallaan, se voi tehdä jopa rikosilmoituksen.

– On täysin ymmärrettävää, että työsuhteen päättyminen lomautuksen aikana voi epähuomiossa jäädä ilmoittamatta, varsinkin silloin, kun muutos tapahtuu hakujakson aikana. Päivärahat saa kuitenkin sujuvammin käteen, kun täyttää hakemuksen huolellisesti, Eklund opastaa tiedotteessa.