Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esitutkinta valmistui: Veijo Baltzaria epäillään muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja törkeistä seksuaalirikoksista – Poliisin epäilyn mukaan kulttuurineuvos määräsi uhriensa elämästä ja erkaannutti heidät läheisistään

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzarin epäillyistä rikoksista. 78-vuotiasta Baltzaria epäillään muun muassa törkeästä ihmiskaupasta, ihmiskaupasta ja monista seksuaalirikoksista.

Uhreina ovat esitutkinnan mukaan olleet seitsemän naista, jotka ovat syntyneet 1980–200-luvuilla ja rikokset ovat tapahtuneet 1.8.2004–19.11.2019 Helsingissä, Espoossa, Raaseporissa, Suonenjoella ja Kuopiossa. Osa uhreista on ollut tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Poliisi epäilee Baltzarin tutustuneen tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvänneen heidät mukaan pyörittämäänsä teatteritoimintaan. Baltzar on esitutkinnan mukaan houkutellut heitä ensin käymään ja lopulta asumaan luonaan.

– Poliisi epäilee esitutkinnan perusteella, että rikoksista epäilty on käyttämällä hyväksi asianomistajien turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa ‒ ja ainakin osaa asianomistajista myös painostamalla ‒ värvännyt heidät yhteisöönsä ja majoittanut heitä erinäisissä asunnoissa saattaakseen heidät seksuaalisen hyväksikäytön ja/tai pakkotyön kohteeksi ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela tiedotteessa.

Turvattomalla tilalla poliisi viittaa siihen, että Baltzarin uhrit ovat olleet nuoria ja heillä on ollut jo ennestään elämässään haasteita. Tytöt ja naiset ovat kertoneet näistä haasteista Baltzarille eli hän on ollut niistä tietoinen.

Riippuvainen asema puolestaan tarkoittaa muun muassa sitä, että uhrit ovat olleet taloudellisesti riippuvaisia Baltzarista eikä heillä ole ollut muuta asuinpaikkaa kuin hänen tarjoamansa.

Lisäksi Baltzarin epäillään käyttäneen hyväksi asemaansa tunnettuna kulttuuritoimijana.

Lue lisää: Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus

Veijo Baltzaria epäillään myös lapsen törkeästä hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta

Esitutkinta-aineiston perusteella Baltzarin kotona on vallinnut kulttimainen pelon ilmapiiri.

Poliisi epäilee, että Baltzarin luona asuessaan uhrien on pitänyt toimia hänen sääntöjensä ja määräystensä mukaan ja heidät on erkaannutettu läheisistään.

Kulttuurineuvoksen luoman yhteisön säännöt ovat koskeneet muun muassa uhrien pukeutumista ja ulkonäköä sekä heidän syömistään, liikkumistaan ja yhteydenpitoaan yhteisön ulkopuolelle. Myös koulunkäyntiä tai opiskelua on rajoitettu.

Baltzarin epäillään myös olleen uhrejaan kohtaan väkivaltainen ja häntä epäillään heihin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Baltzar on myös hallinnut uhriensa rahoja. Osalla asianomistajista on ollut kulttuurineuvoksen yhdistyksen Drom ry:n kanssa työsopimus, osalla ei. Nekin, jotka ovat olleet työsuhteessa, ovat pääsääntöisesti siirtäneet palkkansa Baltzarin tilille. Poliisi epäilee heillä teetetyn ylipitkiä työpäiviä korvauksetta tai ilman ylityökorvauksia, vapaapäiviä tai lomia.

Lue lisää: IL: Äiti kertoo tyttärensä joutumisesta Veijo Baltzarin kultin aivopesun uhriksi – "Baltzar rikkoi perheemme ja tyttäremme"

Kiba Lumberg sanoo odottaneensa Veijo Baltzarin paljastumista vuosia: "Nyt lakaisee oikeuden luuta"

Tapaus on poliisin mukaan poikkeuksellisen laaja ja sen selvittäminen on vienyt yli vuoden. Poliisi on kuulustellut lähes sataa todistajaa ja lisäksi puhutellut puhelimessa yli viittäkymmentä ihmistä.

Lisäksi poliisi kertoo tehneensä tiivistä yhteistyötä Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ja Rikosuhripäivystyksen kanssa asianomistajien auttamiseksi ja tukemiseksi.

Baltzar otettiin kiinni marraskuussa 2019.

Samana päivänä asunnolla tehtiin kotietsintä, jossa takavarikoitiin suuri määrä tavaraa ja materiaalia, muun muassa erilaisia asiakirjoja sekä kuva- ja videomateriaalia, joita on käytetty esitutkinnassa todisteena.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi kulttuurineuvoksen 21. marraskuuta 2019, ja hän on edelleen vangittuna.

Avunannosta rikoksiin epäillään kahta naista, jotka ovat asuneet Baltzarin kanssa. Toinen heistä oli esitutkinnan alkuvaiheessa vangittuna. Hänet kuitenkin vapautettiin, kun ilmeni, että hän on itsekin joutunut Baltzarin uhriksi vuosikausien ajan.

Kokonaisuus siirtyy nyt syyttäjälle syyteharkintaan. Syytteen nostamisen määräpäivä on 18.11.2020.

Esitutkinnassa rikosnimikkeiksi tulivat törkeä ihmiskauppa ja ihmiskauppa, törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely ja laiton uhkaus.

Lue lisää: Veijo Baltzar joutuu palauttamaan tukia – Yle: Myös Helsinki on antanut isoja summia

Ex-kansanedustaja pyysi anteeksi Baltzarin uhreilta – oli päättämässä avustuksista

Muokattu 15.9.2020 kello 11.35: Tarkennettu Baltzarin ikää ja lisätty teatteriyhdistyksen nimi.