Painonhallintaan kehitetyn sovelluksen ahkera käyttö voi parantaa myös metabolisen oireyhtymän, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.
Metabolinen oireyhtymä liittyy keskivartalolihavuuteen, ja siinä esiintyy yhtä aikaa häiriöitä verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa. Oireyhtymä lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.
Oulun yliopistossa kehitetty verkkopohjainen painonhallintaohjelma tukee pysyvien elämäntapamuutosten saavuttamista vaikuttamalla laihduttajan ajatuksiin ja asenteisiin.
Yliopiston mukaan tieteellinen näyttö on yksi painonhallintaohjelma Onnikan valteista. Laihduttamiseen ohjaavia sovelluksia ja ohjelmia kun riittää vaikka millä mitalla, mutta niiden ongelmana on puuttuva tieteellinen näyttö tehosta.
Kaikki Onnikkaa käyttäneet pärjäsivät selkeästi paremmin verrattuna perinteistä ryhmäohjausta saaneisiin, kertoo Oulun yliopisto tiedotteessa.
Tutkimukseen osallistui 532 ylipainoista, 20–60 -vuotiasta henkilöä. Heidän
painoindeksinsä oli alussa 27–35 eli he olivat ylipainoisia tai lihavia. Metabolista oireyhtymää esiintyi liki puolella.
Osallistujat jaettiin ryhmiin, joista osa käytti Onnikka-painonhallintaohjelmaa viikoittain vuoden ajan.
Seurannassa kahden vuoden kuluttua perinteistä ryhmäohjausta saaneilla ei ollut tapahtunut muutosta metabolisen oireyhtymän esiintyvyydessä, mutta Onnikkaa käyttäneillä esiintyvyys oli vähentynyt selvästi.
– Onnikkaa eniten käyttäneellä kolmanneksella metabolisen oireyhtymän esiintyvyys väheni peräti 71 prosenttia. Keskivertokäyttäjilläkin esiintyvyys väheni 55 prosenttia, mutta vähiten käyttäneillä sekä vertailuryhmän henkilöillä ei tapahtunut mitään muutosta, sanoo Oulun yliopiston tietojärjestelmätieteen professori Harri Oinas-Kukkonen.
Monitieteinen suostutteleva malli erottaa Onnikan tuhansista muista valmennussovelluksista, Oulun yliopisto kertoo.
Ohjelman sisällöstä erimerkiksi vain neljä prosenttia koskee suoranaisesti painonpudotusta. Sen lisäksi käsitellään muun muassa syömiskäyttäytymistä, liikuntaa ja elämäntilannetta.
– Henkilön asenteisiin ja käyttäytymiseen pyritään vaikuttamaan ilman pakottamista. Käyttäytymistä ohjataan erilaisten tehtävien ja muistutusten avulla, rohkaisemalla, suostuttelemalla ja palkitsemalla, Oinas-Kukkonen toteaa.
Yliopiston tavoitteena on saada ohjelma yleiseen käyttöön ensi vuoden aikana. Onnikasta on kehitteillä myös mobiilisovellus.