Valtaosa HSL:n matkustajista haluaa, että joukkoliikenteessä käytetään maskia, mutta tämä näkyy käytännössä huonosti

Liki puolet HSL:n matkustajista käyttää kyselyn perusteella kasvomaskia. Jussi Vehkasalo
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Joukkoliikenteen matkustajista liki puolet kertoo käyttävänsä aina kasvomaskia, ilmenee Helsingin seudun liikenteen (HSL) asiakaskyselystä.

Kasvomaskisuositus annettiin neljä viikkoa sitten. HSL kertoo tiedotteessa, että kyselyn tulosten perusteella kasvomaskin käyttäminen on yleistynyt.

Maskia kertoi käyttävänsä joukkoliikennematkoilla aina 48 prosenttia vastaajista ja joskus 19 prosenttia vastaajista. Kymmenen prosenttia kertoi, ettei käytä eikä aio käyttää kasvomaskia.

Lähes 80 prosenttia katsoo, että joukkoliikenteessä tulisi käyttää kasvomaskia. Luku on selvästi suurempi kuin kasvomaskeja käyttävien osuus matkustajista.

HSL:n lipuntarkastajien havaintojen perusteella kasvomaskeja käyttää noin 30-40 prosenttia matkustajista, mutta käyttäjien osuus vaihtelee runsaasti muun muassa ajankohdan mukaan.

Suurin syy olla käyttämättä maskia on se, että turvavälejä pidetään riittävinä matkan aikana.

– Toivomme, että maskien käyttö yleistyisi edelleen, kuten tähänkin asti on käynyt, sanoo HSL:n tiedotteessa toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Rihtniemi tähdentää, että maskisuositus koskee yleisesti joukkoliikennettä, ei ainoastaan ruuhka-aikaa.

– Mehän emme voi etukäteen täydellä varmuudella tietää, milloin liikennevälineissä on täyttä.

Kyselyyn vastanneista 85 prosenttia aikoo käyttää joukkoliikennettä varmasti tai erittäin tai melko todennäköisesti seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Eniten matkustajia huolettaa turvavälien pitäminen liikennevälineissä ja se, että muut matkustajat eivät välitä turvaohjeista.

HSL:n mukaan elo- ja syyskuussa joukkoliikenteessä on ollut edelleen selvästi väljempää kuin normaalisti. Matkustajamäärät ovat tällä hetkellä noin 40 prosenttia pienemmät kuin vuosi sitten samaan aikaan.

HSL:n kyselyyn vastasi runsaat 10 000 asiakasta elokuun lopulla.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut