Yleislääkärit löytävät pään ja kaulan alueen syöpäepäilyt hyvin ja syöpäpotilaat pääsevät erikoissairaanhoitoon keskimäärin viidessä päivässä. Tieto on peräisin Husin juuri julkaistusta tutkimuksesta.
Helsingissä diagnosoitiin vuonna 2016 yhteensä 111 pään ja kaulan alueen syöpää. Niistä 36 prosenttia löydettiin perusterveydenhuollossa, 21 prosenttia yksityissektorilla, 18 prosenttia julkisen sektorin hammaslääkärillä, 11 prosenttia sairaalan muilla erikoisaloilla, 10 prosenttia yksityisellä hammaslääkärillä, vajaat 3 prosenttia työterveyshuollossa ja 1 prosentti sairaalapäivystyksessä.
Syövän mahdollisimman varhainen diagnosointi parantaa potilaan ennustetta huomattavasti.
Yleislääkärien tehokkuus pään ja kaulan syöpien löytämisessä on Husin mukaan vaikuttavaa, sillä tällaisia syöpätapauksia tulee yleislääkärin eteen koko 30-vuotisen uran aikana keskimäärin vain 3,2 kappaletta.
– Pään ja kaulan alueen syöpien harvinaisuudesta ja oireiden epämääräisyydestä huolimatta perusterveydenhuollon yleislääkärit pystyivät löytämään potilaat erittäin tehokkaasti, sanoo Husin Korva-, nenä- ja kurkkutautien osastonylilääkäri, dosentti Timo Atula tiedotteessa.
Pään ja kaulan alueen syöpien oireet muistuttavat Husin mukaan usein yleisiä ja harmittomia vaivoja.
Tutkimuksen potilaiden yleisimmät oireet olivat kyhmy pään tai kaulan alueella, parantumaton haavauma suussa sekä valkoiset tai punaiset alueet suun limakalvoilla. Yleisimmät syövät olivat suunielun ja suuontelon syövät.
Näillä oireilla yleislääkärit tunnistivat ja ohjasivat erikoissairaanhoitoon potilaista puolet jo ensikäynnillä. Osalle tehtiin vielä lisätutkimuksia.
Kaikista niistä potilaista, joilla todettiin syöpä, aika ensikäynnistä lähetteen saapumiseen erikoissairaanhoitoon oli keskimäärin viisi päivää ja 88 prosenttia oli ohjattu erikoissairaanhoitoon kuukauden sisällä.
– Jos lähetteestä käy ilmi epäily pään ja kaulan alueen syövästä, potilaat pääsevät nopeasti myös erikoissairaanhoidon vastaanotolle, nykyisin viikon kuluessa, Atula kertoo tiedotteessa.
Tutkimukseen koottiin tiedot 242 211 potilaasta ja heidän tekemistään 500 000 käynnistä lääkärin vastaanotolle Helsingin kaupungin perusterveydenhuollossa vuonna 2016.
Näistä potilaista noin 12 000:lla eli 5 prosentilla oli pään ja kaulan alueen syöpään mahdollisesti viittaava oire. Tästä potilasjoukosta yleislääkärin tuli osata poimia erikseen todelliset syöpäepäilyt.
Tutkimuksen terveyskeskuksen tiedot kerättiin Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen sähköisestä potilasrekisteristä, jossa on tiedot kaikista lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanottokäynneistä.
Tiedoista etsittiin 57 eri ICD-10-tautiluokitusta, joita käytettiin kuvaamaan näistä syövistä mahdollisesti kertovia oireita. Tämän jälkeen tiedot ryhmiteltiin potilaan iän ja sukupuolen mukaan. Samalla ajanjaksolla eli vuonna 2016 Husissa hoidettujen 111 pään ja kaulan alueen syöpää sairastavan potilaan tiedot katsottiin yksityiskohtaisesti.
Seuraavaksi tutkimusryhmä selvittää koko maan alueelta hyvin isokokoisten pään ja kaulan alueen syöpien viiveitä ja niiden syitä.
Tutkimusartikkeli on osa Markus Niemisen väitöskirjaa, jonka ohjaajia ovat Timo Atula ja Katri Aro.