Taloyhtiö voi rahoittaa remontteja tonttikaupalla – Ei välttämättä edes vaadi kaikkien osakkaiden suostumusta

Asuminen: Tontinosan myynti rakennusliikkeelle vaatii keveimmillään vain enemmistöpäätöksen.

Taloyhtiön on mahdollista rahoittaa remonttejaan myymällä tonttimaata tai vuokrausoikeutta täydennysrakentamista varten.

Täydennysrakentamiseen sopivista tonteista on kiinnostunut muun muassa rakennusyhtiö Peab. Peabin pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen hankekehityspäällikkö Heidi Kannerin mukaan valtaosa täydennysrakentamiseen sopivista kohteista sijaitsee raideliikenteen varrella ja asemien ympäristössä.

– Vantaalla kiinnostavia alueita ovat esimerkiksi Myyrmäki, Louhela, Martinlaakso, Kivistö, Pakkala, Koivukylä ja Tikkurila, Kanner sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että täydennysrakentamisen mahdollisuuksia ollaan aina valmiita arvioimaan myös muilla alueilla.

Taloyhtiöiden etua valvovan Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli saa usein yhteydenottoja taloyhtiöiltä, jotka harkitsevat tontinosan myymistä rakennusyhtiölle.

– Parhaimmillaan se on taloyhtiölle taloudellisesti hyvin kannattava ratkaisu, jolla saadaan rahoitettua iso osa remontista. Se voi mahdollistaa myös remonttien toteuttamisen laajempina kuin mitä aiemmin on suunniteltu.

Hallittu uudisrakentaminen voi kohentaa asuinympäristöä.

Peabin Kanner toteaa, että laskelmia taloyhtiön hyödystä on vaikea antaa, koska jokainen tapaus on omanlaisensa.

– Tonttimaata myymällä taloyhtiöt voivat usein rahoittaa merkittävän osan remonteistaan. Mikäli taloyhtiössä ei ole saneeraustarvetta, maanmyynti mahdollistaa yhtiövastikkeiden alentamisen, Kanner sanoo.

Tärkeää on Huplin mukaan se, että jo alkuvaiheessa on mukana asiantuntija, joka tarkastelee hanketta taloyhtiön edun näkökulmasta.

Mikäli tontista myydään osa täydennysrakentamiselle, se vaatii keveimmillään vain enemmistöpäätöksen.

– Silloin myytävällä tontinosalla ei saa olla osakashallinnassa olevia tiloja, Hupli kommentoi.

Ongelmaksi Hupli mainitsee sen, jos tonttimaan tai vuokraoikeuden myyntiä valmistellaan pitkään viemättä sitä kaikkien osakkaiden tietoon.

– On ollut tapauksia, joissa taloyhtiön hallitus on vienyt valmistelun rakennusyhtiön kanssa jo tosi pitkälle ennen kuin siitä on tiedotettu muille. Täytyy muistaa, että kyseessä on iso asia osakkaille.

Osakkaiden mielipiteiden lisäksi on huomioitava myös kaavoittajan näkökulma.

Vaikka täydennysrakentamishanke tulee valmistella hyvin, Hupli sanoo hidastelun voivan kostautua.

– Naapuritaloyhtiössä saatetaan pohtia samaa. Naapuritontin kaavamuutos saattaa rajoittaa oman taloyhtiön kaavamuutosmahdollisuuksia.

Tiivistyminen ei Huplin mukaan aina ole huono asia, vaikka se usein sellaisena nähdään.

– Hallittu uudisrakentaminen voi kohentaa asuinympäristöä ja antaa mahdollisuuden parantaa piha-alueen toimintoja. Laajojen remonttien toteuttaminen tarkoittaa kiinteistön arvon nousua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut