Helsinki-Vantaan lentoasemalla otetuista koronavirusnäytteistä 43 on ollut positiivisia näytteitä. Positiivisten näytteiden osuus on noin yksi prosentti.
Lentoasemalla on otettu näytteitä 3. elokuuta alkaen yhteensä yli 5 100 matkustajalta. Valmistuneita näytteitä on hieman yli 4 000.
Tartuntatapaukset ovat olleet niinkään prosentin luokkaa massatestauksissa, joita alettiin tehdä Helsinki-Vantaalla 16. syyskuuta alkaen. Massatestejä kohdennetaan tietyille riskimaista saapuville matkustajille.
Näissä testeissä on käynyt 1 762 matkustajaa 28 kentälle saapuneesta lentokoneesta. Positiivisen koronavirusnäytteen on antanut 17 matkustajaa eli noin yksi prosentti matkustajista.
Testattujen osuus massatestaukseen ohjatusta kokonaismatkustajamäärästä on 91,6 prosenttia.
Yleisin syy näytteenotosta kieltäytymiseen on lähtömaassa muutaman päivän sisällä otettu negatiivinen COVID-19-näyte.
– Näyttää siltä, että lentokentän kautta leviää aiemmin arvioitua vähemmän tautitapauksia. Lentokentän terveysturvallisuutta on määrätietoisin toimenpitein parannettu ja työ jatkuu, toteaa Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kaupungin tiedotteessa.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on todettu viime viikkojen aikana yhä enemmän kotimaasta peräisin olevia laajoja tartuntaryppäitä ja joukkoaltistumisia.
Noin 47 prosentissa uusista tautitapauksista tartunta on saatu kotimaasta ja noin 7 prosentissa ulkomailta.
Helsinki-Vantaan lentomatkustajien massatestauksia ja kohdennetuin kuulutuksin testeihin ohjaamista on jatkettu kuluneella viikolla ja jatketaan myös ensi viikolla.
Kaikkien korkean riskin maista saapuvien koneiden massatestaamisen järjestäminen on Helsinki-Vantaan lentoasemalla huomattavasti haastavampaa kuin esimerkiksi Turun lentoasemalla.
– Helsinki-Vantaalle tulee korkean riskin maista useita kymmeniä koneita viikoittain. Kaikkien näiden koneiden massatestaaminen edellyttäisi päivittäin vähintään kahdessa vuorossa työskentelevän 10–20 henkilön näytteenottotiimin työpanosta, kertoo Vantaan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kirsi Valtonen tiedotteessa.
Lentoaseman terveysneuvonta ja koronatestaus maksaa valtiolle noin miljoona euroa kuukaudessa.