Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vantaalla on alueita, joille ei haluta lisää vuokra-asuntoja" – Hakunilan keskusta, Koivukylä, Havukoski...

Valtion kanssa solmittu maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus (MAL-sopimus) asettaa kunnille tavoitteita kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantolle.

Kaudella 2016–

2019 Vantaalle syntyneistä uusista asunnoista piti MAL-sopimuksen mukaan olla valtion tukemia pitkän korkotuen kohteita 20 prosenttia, mutta niitä oli 16 prosenttia. Tavoitteeseen ei siis päästy, vaikka asuntotuotanto kävi kuumana ja uusia koteja syntyi reippaaseen tahtiin.

Kaupunkiympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä myöntää Vantaalla olevan petrattavaa siinä, että kaupunkiin syntyisi riittävästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

– ARA-asuntojen tuotannossa on meidän stiplumme, niitä ei ole syntynyt riittävästi, Penttilä myöntää.

Kohtuuhintaisten uusien asuntojen tuotannossa jäätiin Penttilän mukaan tavoitteesta siksi, koska entiset yleishyödylliset vuokranantajat VVO ja Sato muuttuivat markkinaehtoisiksi vuokranantajiksi.

– Kaupungin omistama VAV ei ole yksin pystynyt riittävän nopeasti täyttämään vuokra-asuntojen tuotantoon syntynyttä vajetta, Penttilä sanoo.

Tilanteeseen tuo jatkossa helpotusta se, että kaupungin omistaman VAV Asuntojen lisäksi ARA-kotien tuotannosta huolehtivat osaltaan myös valtion asuntoyhtiö A-Kruunu, Asuntosäätiö, TA-yhtymä ja HOAS.

Penttilän mukaan vuokra-asuntoja ei kuitenkaan haluta rakentaa kaikkialle Vantaalle.

– Täällä on jo alueita, joilla on tarpeeksi vuokra-asuntoja. Sellaisia ovat muun muassa Hakunilan keskusta, Koivukylä ja Havukoski. Niillä pyritään lisäämään omistusasuntojen määrää.