Monelle on ehtinyt kertyä muistoja jo yli 50 vuotta järjestetyistä Nappulahiihdoista, entä muista nuoruuden liikunnallisista harrastuksista? – Vantaan kaupunginmuseo kerää muistoja lapsuuden ja nuoruuden urheiluharrastuksista Vantaalla

Kilpailija on saapumassa maaliin Nappulahiihdoissa Seutulan koululla 6. maaliskuuta vuonna 2011. Pekka J. Heiskanen/Vantaan kaupunginmuseo

Anna-Reetta Rikala

Aurinko paistaa, hanki hohtaa ja suksi luistaa. Lapset sivakoivat menemään… ja nyt maaliviiva on ylitetty, aika! Ensimmäiset onnistumisen kokemukset urheilun saralla on saavutettu ja koittaa palkintojen jako. Kuka voitti, kuka tuli toiseksi? Siitä viis, kaikki palkitaan.

Nappulahiihtoja on järjestetty Vantaalla jo vuodesta 1966, ensin Myllymäen kansakoululla ja sittemmin Seutulan koululla.

Kuvan nappulahiihto on vuodelta 2011. Tämä Lions Club Vantaan järjestämä jokavuotinen tapahtuma on pienimuotoinen kyläjuhla. Se on tarjonnut joka vuosi alueen asukkaille mahdollisuuden kokoontua yhteen ulkoilemaan.

Pääosassa on urheilu, hiihto tai juoksu, säästä riippuen, ja siitä huolimatta. Kaikilla on mahdollisuus osallistua. Vanhemmat kannustavat ”nappuloitaan” ja leijonat järjestävät muut puitteet.

Kiinnostus urheiluun herää usein jo lapsena. Vanhemmat tarjoavat mahdollisuuksia, vievät treeneihin, tukevat taloudellisesti ja muutenkin: talkoilla paistetaan makkaraa ja leivotaan mokkapaloja. Kuinka monta kiloa tai neliömetriä? Joku osallistuu enemmän, toinen vähemmän, mutta tähtäimenä on innostaa lasta ja nuorta liikkumaan. Joskus näköpiirissä on mestaruus tai urheilu-ura, aina ei. Harrastus riittää.

Näitä kuvan pikkuhiihtäjiä ei vielä huoleta tulevaisuus ja mitä se tuo tullessaan. Tuoko se voittoja, häviöitä vai tasapelejä? Ainakin kokemuksia ja muistoja.

Vantaan kaupunginmuseossa alkaa nuoruuden urheiluharrastukseen liittyvä aineiston keruu. Maalissa häämöttää näyttely kevättalvella 2022.

Vastaa kyselyyn 30. marraskuuta mennessä. Linkki kyselyyn: https://webropol.com/s/urheilukysely

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

LIsää Vantaan historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut