Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kytöpuiston alakoulun pihalla tapahtui viime viikon tiistaina välitunnin aikana oppilaan vakava pahoinpitely. Joukko muita oppilaita muun muassa potki häntä ja kaatoi uhrin maahan, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi Facebookissa.

Pahoinpitelyssä loukkaantui kuudesluokkalainen poika. Hän sai ensihoitoa koululla ja joutui poliisin mukaan vielä käymään sairaalassa. Uhri välttyi vakavammilta vammoilta, mutta poliisi korostaa, että teko on hyvin vakava.

Poliisi kertoo jatkavansa asian ja tapahtumien kulun selvittämistä. Koska kaikki tapauksen osalliset ovat 12- ja 13-vuotiaita, rikollisesta teosta epäillyt eivät ole täyttäneet rikosoikeudellista 15 vuoden vastuuikää. Siksi tapahtuma ei siirry syyttäjälle syyteharkintaan, vaan sen käsittelyä jatketaan eri viranomaisten yhteistyönä.

Vantaan kaupunki tiedotti Kytöpuiston koulun pahoinpitelystä viikonloppuna, koska tapaus kuohutti ihmisiä sosiaalisessa mediassa.

Pahoinpitelyn uhrin isosisko kertoi tapahtuneesta Facebook-sivullaan, josta se on levinnyt laajalti. Sisko halusi tehdä pahoinpitelystä julkisen, koska hänen mielestään koulu ei ollut kuullut veljen avunpyyntöä. Veljeä oli kiusattu siskon mukaan jo kaksi kuukautta ja äitikin oli käynyt koululla asian vuoksi.

– Hänet oli uhattu tappaa ja hakata.

Sisko haluaa, ettei tapausta lakaista maton alle. Hänen mielestään koulun toimintamalli kiusaamisen lopettamiseksi ei toiminut.

Kaupungin tiedotteessa kerrottiin, että tapauksen vuoksi on aloitettu kurinpitotoimien valmistelut. Perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo huomauttaa, että kaupungin on pidettävä huoli yksilönsuojasta ja sillä on vaitiolovelvollisuus. Siksi Kalo voi kertoa perusopetuslain mukaisista kurinpitotoimista vain yleisellä tasolla.

Lievissä tapauksissa puhutellaan, huomautetaan tai pidetään kasvatuskeskustelu vanhempien kanssa. Vakavammissa tapauksissa voidaan määrätä jälki-istuntoa tai antaa kirjallinen varoitus.

– Jos toiminta toistuu kirjallisesta varoituksesta huolimatta, voidaan oppilas erottaa koulusta enintään kolmeksi kuukaudeksi, Kalo kertoo.

Hyvin vakavissa tapauksissa, kuten väkivallan käytössä, uhkauksissa ja vaarallisten aineiden käsittelyssä, erottaminen voidaan ottaa käyttöön välittömästi.

Vakavat tapaukset käsitellään opetuslautakunnan alaisessa yksilöasioiden jaostossa.

– Niitä on vuosittain 3–5:een, Kalo sanoo.

Vantaalla on perusopetuksessa noin 24 000 oppilasta.