Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Yksityinen yritys tarjoaa seuraa vanhuksille – "Annetaan vapaaehtoisten aika heille, joiden omaisilla ei ole mahdollista maksaa palvelusta"

Palvelu: Eläkkeellä oleva vantaalainen Raija Kasurinen käy ilahduttamassa vanhuksia ja saa siitä palkkaa.

Vantaalainen Raija Kasurinen istuu Lumon kirjastossa ja hymyilee. Hymy on runsas. Se valaisee kirjaston ja puoli Korsoa.

Kasurisen iloisuus ilahduttaa säännöllisesti myös kolmea vantaalaista ikäihmistä, sillä Kasurinen työskentelee vanhuksille seuraa tarjoavassa Seurana-yrityksessä. Hän viettää kunkin asiakkaansa kanssa pari tuntia kerran viikossa.

Seurana ei ole vapaaehtoisjärjestö, vaan liiketoimintaa ja Kasurinen saa työstään palkkaa. Kasurinen ei halua kertoa tarkkaa palkkaansa, mutta toteaa olevansa siihen tyytyväinen.

Seuralaistyöhön häntä motivoi ennen kaikkea halu tarjota asiakkaille onnen hetkiä, onnellista vanhuutta.

Seuranan tarjoamalle palvelulle on kysyntää. Kasurinen tulee ikäihmisen luo mukanaan jotain sellaista, jota harvalla on: aikaa.

– Asiakkaat kysyvät usein, että onko sinulla Raija kiire. Minä vastaan, että ei ole kiire, minulla on aikaa. Se on joka kerta vanhukselle ilon hetki.

Minä vastaan, että ei ole kiire, minulla on aikaa.

Kotihoidon työntekijöillä on kiire ja ikäihmisten omaisilla on työnsä ja perheensä.

Vanhus voi kokea yksinäisyyttä myös hoivakodissa tai sairaalassa. Siihen havahtui myös Seuranan toimitusjohtaja ja perustaja Mirka Saarinen, jonka 90-vuotiaan isoisän toimintakyky ja mieliala laskivat hoivakotiin muuton jälkeen.

– Kellään ei ollut aikaa viedä pappaani ulos tai kuunnella hänen tarinoitaan, Saarinen sanoo.

Isoisänsä tilanteesta surullinen Saarinen päätti lähteä opiskelemaan gerontologiaa yliopistoon. Valmistuttuaan hän perusti Seuranan, koska halusi yhdistää eläkeläiset, joilla on aikaa ja seuraa kaipaavat ikäihmiset.

Kasurinen ehtii käyntinsä aikana ulkoilemaan, vaihtamaan kuulumiset ja kahvittelemaan asiakkaan kanssa.

– Vaikka liikkuminen olisi hankalaa, pyrimme aina menemään ulos. Se virkistää silminnähden. Ulkona saatamme vähän myös jumpata.

Kahvittelu on ulkoilun ohella tärkeä hetki, mutta usein kaikkein tärkeintä on hassuttelu. Kun kaksin hassutellaan, kumpikin ammentaa iloisesta hetkestä itselleen virtaa.

– Eräs asiakas totesi minulle, että se on niin hienoa, kun Raija sinun kanssasi saa aina nauraa. Minullekin ne hetket ovat arvokkaita.

Käynnin aikana on mahdollista hoitaa myös pieniä asioita.

– Joskus omainen on voinut varata esimerkiksi kampaamokäynnin. Voimme käydä myös esimerkiksi hautausmaalla.

Nikinmäessä asuva Kasurinen on toiminut Seuranassa vuodesta 2018. Hän tietää, että palveluun kuuluu tarkka laadunseuranta ja -varmistaminen.

Asiakkaiden omaiset antavat palautetta ja Seuranan työntekijä kertoo, mitä kulloinkin on tehty ja miten asiakas voi.

Jo ennen kuin Seuranan työntekijä menee ensimmäiselle käynnilleen asiakkaan luokse, on tapahtunut paljon.

– Kaikki lähtee siitä, kun ruuhkavuosia viettävä omainen ottaa yhteyttä. Minä tapaan omaisen ja vanhuksen ja aloitan ”tinderöinnin”, Saarinen kertoo.

Tinderöinti tarkoittaa sitä, että vanhukselle etsitään sopivin työntekijä seuralaiseksi.

– Sen jälkeen menemme työntekijän kanssa yhdessä käymään vanhuksen luona, jotta voin vielä varmistua kemioiden toimivuudesta.

Seuranan työntekijät ovat Saarisen mukaan iältään vähintään 55-vuotiaita.

– Tärkeintä on suuri sydän ja terve maalaisjärki, Saarinen tiivistää.