Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkein oikeus: Pohjoismainen vastarintaliike on lakkautettava

Uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike -yhdistys (PVL) on lakkautettava, määrää Korkein oikeus (KKO) tänään antamassaan tuomiossa. KKO ei näin muuttanut Turun hovioikeuden ratkaisua, joka maaliskuussa 2019 kielsi rekisteröimättömän yhdistyksen toiminnan väliaikaisesti.

Lakkauttamista KKO perustelee sillä, että yhdistys toimii olennaisesti vastoin lakia.

KKO:n tuomion mukaan yhdistyksen tavoitteet olivat perustuslaissa ja rikoslaissa säädettyjen kansanvaltaisen yhteiskunnan perusteiden ja niiden tausta-arvojen vastaisia.

PVL:n verkkosivuilla julkaistut kirjoitukset kohdistuivat KKO:n mukaan eri kansanryhmiin tavalla, joka oli katsottava kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan. Teko on kriminalisoitu. Lisäksi yhdistyksen toimintaan liittyvä väkivallan käyttö oli KKO:n mukaan katsottava osaksi yhdistyksen toimintaa ja osa toiminnasta oli suoraan rikoslain vastaista.

Yhdistyksen toiminta loukkasi KKO:n mukaan perus- ja ihmisoikeuksia.

Valituksessaan yhdistyksen hallituksen jäsenet olivat vedonneet yhdistymisvapauteen ja sananvapauteen.

KKO katsoi kuitenkin, että yhdistyksen toiminta oli ollut näiden oikeuksien väärinkäyttöä, koska yhdistyksen tavoitteena oli kansanvaltaisten rakenteiden kumoaminen tai muiden perus- ja ihmisoikeuksien olennainen vähentäminen.

Yhdistyksen lakkauttamista vaati Poliisihallitus ja yhdistyksen olivat aiemmin julistaneet lakkautetuksi Pirkanmaan käräjäoikeus sekä Turun hovioikeus.