Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansallisen liigan nuorin pelaaja ei kuluta vaihtopenkkiä – PK-35 Vantaan Oona Sevenius, 16, on pelannut kaikissa tämän kauden liigaotteluissa

Urheilu: Kansallisen liigan nuorin pelaaja Oona Sevenius on saanut runsaasti peliaikaa. Hän on pelannut joukkueensa kaikissa tämän kauden liigaotteluissa – ja yhtä vaille kaikissa täydet minuutit.

Suomalaisen naisjalkapalloilun suurimpiin lupauksiin kuuluva Oona Sevenius, 16, oli viime vuonna nostamassa kasvattajaseuraansa Nurmijärven Jalkapalloseuraa naisten Kakkosesta Ykköseen. Sitten Sevenius ”hyppäsi Ykkösen yli” ja siirtyi Kansallisessa liigassa pelaavan PK-35 Vantaan riveihin.

– Tulin tänne sillä ajatuksella, että pääsen kovaan ympäristöön kehittymään. Peliajan saaminen ei ollut itsestäänselvyys, sanoo Sevenius, Kansallisen liigan nuorin pelaaja.

– Olin yllättynyt, kun pääsin liiga-avauksessa aloituskokoonpanoon. Ajattelin, että nyt näytetään.

Sevenius näytti, on näyttänyt sen jälkeenkin, ja vastuuta on tullut: liigaa on pelattu 13 kierrosta, ja Sevenius pelasi 12 ensimmäisessä ottelussa täydet 90 minuuttia. Viimeisimmässä pelissä, HJK:ta vastaan vieraissa 6. syyskuuta, hän pelasi vain toisen puoliajan.

– Olin ollut edeltävällä viikolla U17-maajoukkueleirillä. Kuormituksen tasoittamiseksi sovimme, että minun on järkevämpää aloittaa vaihdossa, Sevenius taustoittaa putken katkeamista.

Seveniuksella on jo 1125 pelattua liigaminuuttia. Hänen runsas peliaikansa on melkoinen erikoisuus. Vertailun vuoksi: viisi päivää Seveniusta vanhempi Greta Moilanen on pelannut Kuopion Palloseuran riveissä alle kymmenen minuuttia. Muita 2004 syntyneitä ei ole Kansallisessa liigassa vielä nähty.

Tulin tänne sillä ajatuksella, että pääsen kovaan ympäristöön kehittymään.

Sevenius on pelannut eri pelipaikoilla: kärjessä, kymppipaikalla, laidassa, tovin jopa laitapuolustajanakin.

– Pidän itseäni hyökkäävänä pelaajana ja maalintekijänä, ja kymppipaikka on mieluisin. Siinä pystyy osallistumaan pelinrakenteluun ja pääsee kuitenkin maalipaikkoihin. Mutta on avartavaa nähdä kenttää eri pelipaikoilta.

PK-35 Vantaan laitapuolustaja Anna Vlasoff oli Seveniuksen syntyessä samanikäinen kuin Sevenius nyt. Toisaalta joukkueen toinen tämän kauden mainio liigadebytantti, Wilma Forsblom, on vain runsaat puoli vuotta Seveniusta vanhempi.

Forsblom on neljällä osumalla PK-35 Vantaan paras maalintekijä, Sevenius ja Netta Koso ovat kumpikin tehneet kolme.

Naisten liigan viime vuosikymmenen kestomenestyjä PK-35 Vantaa on tällä hetkellä sijalla seitsemän. Se ei ole sitä, mitä joukkue lähti hakemaan.

– Tulos ei ole ollut meille aina suotuisa, mutta olemme pystyneet pelillisesti kamppailemaan tasaisesti kaikkia vastaan, Sevenius puolustautuu.

Nopeus, yksi yhtä vastaan -tilanteet ja kliininen viimeistely olivat hänen valttejaan Kakkosessa. Huomattavasti kovatasoisemmissa ympyröissä Sevenius tuntui alkukaudesta pelaavan liiaksikin varman päälle. Itseluottamus on vasta viime peleissä alkanut pilkahdella.

– Mitä enemmän saan kokemusta, sitä enemmän saan itsestäni irti. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen kauteeni.

Tyytyväinen on myös PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisänen.

– Oona on lunastanut odotuksia, joita häneen asetimme. Hän on fyysisesti aivan eri tasolla kuin moni muu saman ikäluokan maajoukkuepelaaja. Se antaa Oonalle mahdollisuuden pelata näitä pelejä, Väisänen toteaa.

– Oona on erikoislaatuinen persoona ja tottunut tekemään kentällä itse paljon. Nyt hän pystyy jo katsomaan paremmin asioita myös joukkueen pelaamisen kannalta, Väisänen kehuu.

Liigan toinen vantaalaisjoukkue Tikkurilan Palloseura on sarjakakkosena. Heinäkuussa TiPS haki PK-35 Vantaalta pisteet Myyrmäestä numeroin 0–2. Kauden toinen ja samalla viimeinen Vantaan liigaderby pelataan tulevana lauantaina kello 16 alkaen Tikkurilassa.