USU: Elinkautisvankien määrä Suomen vankiloissa vähenee

Ennen vuotta 2014 elinkautisvankien määrä kasvoi vuosikymmeniä. Kuvassa Helsingin vankilaan johtavaa Ristikkokatua. Arkisto / Jussi Vehkasalo

Elinkautisvankien määrä Suomen vankiloissa on kääntynyt selvään laskuun, kertoo Uutissuomalainen. Käänne tapahtui vuonna 2014, jolloin elinkautisvankien määrä nousi huippuunsa ja oli 208 vankia vuoden alussa. Tämän vuoden alussa vankiloissa oli 183 elinkautista rangaistusta istuvaa vankia. Tällä hetkellä luku on 177. Ennen vuotta 2014 elinkautisvankien määrä kasvoi vuosikymmeniä.

Laskevaa trendiä selittää se, että elinkautisia on langetettu aiempaa vähemmän ja 2000-luvun alussa elinkautisen tuomion saaneet vangit ovat istuneet niin kauan, että voivat hakea nyt ehdonalaiseen.

– Tänä vuonna vapautuu yhteensä 20 elinkautisvankia, mikä on ennätysmäärä. Tähän mennessä vapautuneita on ollut 15, ja viisi on vapautumassa loppuvuonna, kertoo erikoistutkija Marja-Liisa Muiluvuori Rikosseuraamuslaitoksesta Uutissuomalaiselle.

"Löytyy uhri kuolleena ja tekijä sammuneena uhrin vierestä" – Tuore katsaus paljastaa karun kuvan tyypillisestä suomalaisesta henkirikoksen tekijästä ja uhrista

Kierrätystä, musiikkia ja Jumalan sanaa – entinen elinkautisvanki Lauri "Late" Johansson kertoo tarinansa

Murhamies selviämässä 11 vuodella elinkautisesta – käytti julmassa verityössä vesuria

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut