Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli ärhäkät ohjeet niin sanottujen Microsoft-puhelujen suhteen – erittäin suuria summia huijattu

Niin sanotut Microsoft-huijaukset ovat tällä hetkellä erittäin yleisiä. Niissä rikollinen soittaa ja esiintyy tunnetun yrityksen edustajana ja yrittää tavalla tai toisella selvittää uhrin tietoja, kertoo Suomen Asiakastiedon tiedote. Puhelu aloitetaan tiedustelemalla esimerkiksi, käyttääkö henkilö tämän tunnetun yrityksen tuotteita. Esimerkiksi Microsoft ei todellisuudessa soita itse suoraan asiakkailleen, joten lähes varmasti kyseessä on huijaussoitto.

Uhreilta on pyritty keräämään perustietojen, kuten nimen, osoitteen ja puhelinnumeron lisäksi muun muassa luottokortti- ja pankkitunnustietoja. Joissain tapauksissa uhreilta on onnistuttu huijaamaan erittäin suuria summia.

Soittoja on tehty suomalaisista ja ulkomaisista numeroista, joten pelkän numeron perusteella huijaria on vaikea tunnistaa. Suomalaisista numeroista tehdyt soitot on tehty esimerkiksi prepaid-numeroista. Huijarit käyttävät myös teknisiä keinoja, joilla ulkomailta tuleva puhelu saadaan näyttämään suomalaiselta, sanotaan tiedotteessa.

Puheluita on tehty sekä englannin että suomen kielellä. Suomenkieliset huijaussoitot ovat olleet melko harvinaisia, ja siksi ne saattavat helpommin johtaa uhrin ansaan. Kannattaa kertoa omille tutuille ja läheisille, että huijarit ovat liikenteessä. Erityisen suuressa vaarassa ovat ikäihmiset, joihin huijarit usein kohdistavat toimintaansa.

Miten toimia, jos saat huijaussoiton:

Älä vastaa puheluun, jos et tunnista numeroa. Asiallinen soittaja jättää yleensä ääniviestin, jos ei saa henkilöä heti kiinni.

Jos vastaat puheluun ja henkilö kysyy Microsoft-tuotteista tai esittäytyy yhtiön edustajana, sulje puhelin nopeasti.

Älä vastaa mihinkään kysymykseen kyllä, jos et ole varma kysyjästä. (onko nimesi, käytätkö, tai muu sellainen kysymys, jossa johdatellaan vastaamaan kyllä). Kyllä-vastaus voidaan teknisesti irrottaa ja liittää toiseen asiayhteyteen, esimerkiksi tuotteen tilaukseen.

Jos olet antanut kysyjälle epähuomiossa tietoja itsestäsi, ilmoita asiasta poliisille sekä pankkiisi, jotta voit sulkea luottokorttisi sekä estää mahdolliset tilitapahtumat.

Minun Omatietoni -turvapalvelulla saat monessa tapauksessa tietää, jos tiedoillasi yritetään ottaa lainaa tai tehdä verkko-ostoksia. Palvelu ilmoittaa sinulle heti, kun luottotietojasi kysytään Suomen Asiakastiedosta.

Oma luottokielto -turvamerkintä kannattaa ottaa, jos tietosi ovat jo päätyneet vääriin käsiin.