Vantaan talous runnotaan kuntoon – Keinoiksi ehdotettu veronkorotuksia, kaupunkipyöristä luopumista, Vantaa-lisän leikkaamista

Raha: Kaupunginjohtaja aikoo esittää kiinteistöveron korottamista.

Ehdotus kaupunkipyöristä luopumisesta on kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan hyvä esimerkki siitä, että kaikki kivet on käännettävä säästöjen aikaansaamiseksi. Arkisto/Leena Koivisto

Tiina Örn

Vantaalla kursitaan kovaa vauhtia kokoon säästöjen ja lisätulojen vilttiä, jolla kaupungin talouden ongelmat peitotaan.

Vantaalle nimitetty tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunta on saanut virkamiehiltä ehdotuksia säästökohteista ja tulolisäyksistä, joilla Vantaan talous saataisiin jaloilleen vuoteen 2023 mennessä.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen antaa talousarvioesityksensä 5. lokakuuta. Kaupunginhallitus käsittelee esitystä lokakuussa ja lopullisesti budjetti säästötoimenpiteineen hyväksytään marraskuussa kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Vantaan talousjohtaja Matti Ruusula korostaa, ettei mitään virallisia linjauksia säästöistä tai tulojen lisäämisestä ole vielä tehty.

Kaiken kaikkiaan talouden saaminen jaloilleen edellyttää 30–40 miljoonan euron vuosittaisia toimenpiteitä vuosina 2021–2023.

– Luku on ensi vuonna lähempänä 40 miljoonaa kuin 30 miljoonaa, kommentoi Ruusula.

Kaikki mahdolliset säästökohteet on huomioitava.

Tiukka taloudenpito tarkoittaa Vantaalla lähitulevaisuudessa menojen karsimisen lisäksi uusien tulohanojen avaamista.

Isoja tulolisäyksiä tarvitaan koronan kuntatalouteen tekemien vaurioiden korjaamiseksi, vaikka valtio päätti tukea Vantaata kuluvana vuonna noin 70 miljoonalla eurolla ja ensi vuonna 38 miljoonalla eurolla.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen esittää kiinteistöveron korotusta. Sillä Vantaa voisi saada ensi vuonna lisätuloa 21 miljoonaa euroa.

Viljasen mukaan kiinteistöveron korottamista ehdotetaan, koska muutoin on mahdotonta näin nopeasti saada riittävän suurta ja pysyväisluonteista tulolisäystä.

– Vastaavan summan kokoon saaminen menoja karsimalla tarkoittaisi sellaisia palveluja koskevia leikkauksia, joita ei hyväksyttäisi, Viljanen toteaa.

Ehdotuksen mukaan vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero nousisi 0,41 prosentista 0,51 prosenttiin ja yleinen kiinteistövero 1 prosentista 1,25 prosenttiin.

Jotta vastaava tulolisäys saataisiin kunnallisveroa korottamalla, se tietäisi Viljasen mukaan vähintään 0,5 prosenttiyksikön korotusta.

Viljanen toteaa ehdotetun kaltaisen kiinteistöveron korotuksen tuovan kerrostaloasujalle keskimäärin 60 euroa lisää maksettavaa vuodessa. Omakotitalon omistajalle se toisi keskimäärin 100–200 euron lisälaskun.

– 0,5 prosenttiyksikön korotuksella kunnallisveroon olisi paljon suuremmat vaikutukset, Viljanen sanoo.

Vakituisten asuinkiinteistöjen vero on Vantaalla sama kuin Espoossa ja Helsingissä, mutta Kuuma-kuntiin verrattaessa Vantaan vero on hieman alhaisempi kuin esimerkiksi Järvenpäässä (0,55) ja Sipoossa (0,5).

Rakentamaan Vantaa aikoo ehdotuksen mukaan kannustaa korottamalla rakentamattoman rakennuspaikan veroa 4,0 prosentista 5,0 prosenttiin.

Tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunnan puheenjohtaja Sari Multala (kok.) kertoo toimikunnan antaneen virkamiehille viikon lisäaikaa esittää uusia vaihtoehtoja toimenpiteiksi, jotka parantavat taloutta.

– Toivomme, että ehdotuksissa huomioidaan paremmin se, ettei säästetä väärässä paikassa. Ettei yhdellä toimialalla tehty säästö lisää menoja toisella.

Esimerkkinä Multala mainitsee säästöt kasvatuksen ja opetuksen toimialalla.

– Viimeaikaiset tapahtumatkin osoittavat, että koulussa tarvitaan jokainen siellä työskentelevä aikuinen, jotta voidaan varmistaa turvallinen oppimisympäristö.

Toimialojen alustavista ehdotuksista löytyy niin isoja kuin pieniä säästötoimenpiteitä. Mukana on esimerkiksi vasta vähän aikaan käytössä olleesta kaupunkipyöräjärjestelmästä luopuminen. Säästöä siitä lasketaan koituvan noin 500 000 euroa, mutta luopumisen arvioidaan olevan mahdollista vasta sopimuksen päättyessä 2023.

Viljanen toteaa kaupunkipyöräehdotuksen olevan yksi havainnollinen esimerkki siitä, että kaikki mahdolliset säästökohteet on huomioitava.

Talous

Yksittäisiä poimintoja säästöehdotuksista

Selvitetään mahdollisuuksia myydä kaupungin asuntokanta VAV:lle.

Supistetaan kirjastojen aukioloaikoja.

Pysäköintivirhemaksuja korotetaan.

Rakennuslupamaksuja korotetaan.

Tonttivuokria tarkistetaan.

Luovutaan Kafnetin tiloista.

Tekojäitä ja tekolumilatuja ei tehdä syksyllä 2021.

Yhden varhaiskasvatuspsykologin työsuhteen lakkauttaminen sekä vuonna 2022 että vuonna 2023.

Kotihoidon tukea alennetaan 35 eurolla per tuen saaja.

Kaikki mainitut ovat alustavia ehdotuksia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut