Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon poliisilla päänavaus täyssähköisiin autoihin – mutta käyvätkö ne takaa-ajoihin?

Länsi-Uudenmaan poliisi on saanut käyttöönsä ensimmäiset täyssähköiset autot.

Autoja on kaksi ja niille on rakennettu latauspisteet pääpoliisiasemalle eli Espoon poliisiaseman autohalliin.

Poliisi kertoi sähköautoistaan Twitterissä.

– Ennestään meillä on käytössä yksi hybridiauto, mutta nämä uudet käyvät pelkästään sähköllä, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Jarmo Pitkämäki.

Sähköautojen toimintamatka täydellä latauksella on noin 300 kilometriä. Poliisilaitoksen alue on kuitenkin melko laaja.

– Autot sopivat parhaiten kaupunkiajoon, mutta niitä voi ladata myös Raaseporissa ja Lohjallekin meille on tulossa latauspiste, joten kyllä niillä pystyy ajamaan koko alueella, Pitkämäki sanoo.

Ainakaan toistaiseksi sähköautoihin ei tule poliisiautojen varustusta – eikä poliisin tunnuksiakaan.

– Se on vielä vähän harkinnassa, millaiseen käyttöön ne meillä tulevat. Tämä on nyt päänavaus poliisissa, Pitkämäki kuvaa.

Hälytysajoon ja valvontatehtäviin sähköautoja ei olla ottamassa. Pitkämäki naurahtaa, että ne eivät ehkä sovi pidempiin takaa-ajoihin. Lataus voi hyytyä kesken kaiken.

Sähköauton rattiin tarttuvatkin todennäköisesti rikostutkijat ja muukin henkilöstö virkaan liittyvissä matkoissa. Siis siviilityyppisiin ajoihin.

Poliisille on aiemmin hankittu jyryn näköisiä panssariautoja, mutta Pitkämäki kiistää että sähköautoilla yritettäisiin viedä mielikuvaa toiseen suuntaan.

– Ei mielikuvan pehmentämiselle ole tarvetta. Eikä panssariautoja hankittu räyhäkän ulkonäön takia, vaan niillä tavoitellaan työturvallisuutta. Aiemminhan poliisin piti pyytää kalustoa virka-apuna puolustusvoimilta.

Twitterissä poliisi perustelee sähköautojen hankintaa myös hiilijalanjäljen pienentämisellä.