Vantaa ennen ja nyt: Vantaankosken vanhan masuunin perustuksista löytyi myös entisajan rakennustuote – kuonatiiliä käytettiin 1800-luvulla Leca-harkkojen tapaan

Masuunilta kaivetut kuonatiilet oli valettu kaikki samankokoisiksi. Kun rakenteeseen on haluttu erikokoinen tiili, on se katkaistu sopivan kokoiseksi. Talteen otetun kuonatiilen pääty on katkaistu. Vantaan kaupunginmuseo

Tiina Mikkanen

Vantaan kaupunginmuseo suoritti arkeologiset kaivaukset viime kesänä Vantaan masuunin alueella, Vantaankosken rannalla.

Masuunilta otettiin talteen museon kokoelmiin suuri, noin 25 cm x 30 cm x 47 cm kokoinen kuonatiili. Kokonsa ja painonsa puolesta se on pikemminkin harkko.

Kuonatiiliä on käytetty rakentamisessa samalla tavoin kuin nykyään käytetään esimerkiksi Leca-harkkoja.

Kun vuonna 1837 rakennetun masuunin alue kaivettiin esiin toukokuussa, paljastui maan alta masuunin graniitista tehdyt seinänperustukset, malmin rouhimiseen käytetyn valssin perustukset, sekä yhden huoneen tiililattia.

Lisäksi kaivettiin esiin masuunin laajennusosa, joka oli tehty masuunin yhteyteen noin 1800-luvun puolivälissä. Laajennusosassa on toiminut valimo, jossa on valettu muun muassa paistinpannuja ja tykinkuulia. Tykinkuulia valettiin lyhyen aikaa Krimin sodan aikana ja ne myytiin Venäjän sotavoimille.

Kuonatiilet on tehty masuunilla raudan sivutuotteena syntyvästä kuonasta. Vaikka malmi pasutettiin, eli siitä poistettiin kuumentamalla rikki ja fosfori ennen kuin malmin sulatus aloitettiin, malmissa oli silti mukana sivukiveä, joka suli masuunissa.

Masuuniin ladottiin tätä varten malmin ja raudanvalmistuksessa tarvittavan puuhiilen lisäksi kalkkikiveä, joka sitoi sulatuksen aikana epämetalliyhdisteet itseensä. Tuloksena oli masuunikuonaa, joka voitiin valaa raudan tavoin.

Masuunilla kuonasta on tehty kuonatiiliä, joita on käytetty laajennusosan seinien ja savupiipun perustuksissa. Seinänperustusten päällä on ollut todennäköisesti hirsiseinä, kun taas savupiipun yläosat ovat olleet muurattuja punatiilestä.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut