Koronan ilmaantuvuusluku tuplaantui muutamassa päivässä Vantaalla – Ollaan siirtymässä leviämisvaiheeseen

Tartuntalähde on tällä hetkellä tiedossa vain varsin harvalla vantaalaisella koronaan sairastuneella. Taru Hokkanen

Tiina Örn

Vantaa

Vantaalla ollaan siirtymässä koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Niin toteaa Vantaan tartuntatautiylilääkäri Kirsi Valtonen.

Vantaan kahden viime viikon koronan ilmaantuvuusluku, eli sairastuneiden määrä 100 000 asukasta kohden, on 35.

Vielä muutama päivä sitten perjantaina kaupungin koronainfossa ilmoitettu ilmaantuvuusluku oli yli kaksi kertaa pienempi, 15,4.

THL:n mukaan leviämisvaiheessa taudin ilmaantuvuus on 18–50 tapausta 100 000 asukasta kohden kahden viime viikon aikana.

Viime viikolla uusia tarjuntoja todettiin Vantaalla 38 kappaletta.

– Tapausten määrä tulee vielä kasvamaan, koska ainakin sunnuntain näytteiden vastaukset ovat vielä saamatta, Valtonen toteaa.

Valtonen muistuttaa ilmaantuvuuden olevan kuitenkin vain yksi leviämisvaiheen kriteereistä.

Leviämisvaiheessa tartuntatapausten määrä lisääntyy päivittäin yli 10 prosenttia.

– Tapausmäärät vaihtelevat Vantaalla paljon päivittäin eli suoraan ei voida sanoa, että tuo 10 prosentin päiväkohtainen kasvu toteutuisi. Leviämisvaiheesta kertoo myös sairaala- ja tehohoidon tarpeen kasvu. Sellaista ei ole Valtosen mukaan Vantaalla vielä merkittävissä määrin nähtävissä.

Leviämisvaiheen kriteerinä pidetään myös sitä, että alle puolet tartuntalähteistä pystytään jäljittämään. Tartuntalähde on tällä hetkellä tiedossa vain varsin harvalla vantaalaisella koronaan sairastuneella, toteaa Valtonen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut