Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaalta loppuivat isot logistiikkatontit – työpaikkoja halutaan keskittää yhä enemmän keskustoihin

Tulevaisuus: Yleiskaavaehdotus osoittaa keskeisten paikkojen työpaikka-alueita asumiseen ja tiivistää säilyviä työpaikka-alueita.

Kevään pienen notkahduksen jälkeen Vantaan kaupungin yritystonttien kysyntä vilkastui kesällä. Kauppa käy taas.

Yritykset tiedustelevat erityisesti pieniä ja keskisuuria tontteja, joissa on rakennusoikeutta 2 000–4 000 neliötä, kertoo tonttiasiamies Jari Sainio. Tämän kokoisia tontteja ei Sainion mukaan ole tarjolla liiaksi. Sopivan löytämiseksi joudutaan kääntämään kaikki kivet.

– Tärkeintä yrityksille on sijainti ja saavutettavuus, Sainio tietää.

Suuria tontteja ei ole lainkaan tarjolla.

– Meillä ei ole enää isoja logistiikkatontteja, toteaa Vantaan tonttipäällikkö Armi Vähä-Piikkiö.

Yritykset, joka kysyvät isoja tontteja, Vantaa joutuu ohjaamaan Kuuma-kuntien juttusille, kuten Nurmijärvelle tai Tuusulaan. Niiltä vielä löytyy 5–10 hehtaarin tontteja.

Tärkeintä yrityksille on sijainti ja saavutettavuus.

Paljon tilaa vievät toiminnot, kuten juuri logistiikkatoiminnot, ovat siirtymässä yhä kauemmas Helsingin seudun ytimestä.

Vantaa hankkii yritystontteja kaavoittamalla omia maitaan ja hieman myös yksityisten maanomistajien hakemuksesta sekä ostamalla.

Sainiota huolettaa tulevaisuus. Vuoteen 2050 asti Vantaan asemakaavoitusta ohjaava uusi yleiskaava on nyt ehdotusvaiheessa ja se on viemässä osan nykyisen yleiskaavan työpaikka-alueista.

– Jonkun verran niitä poistuu, mutta yleiskaava mahdollistaa edelleen Vantaan nykyisten vahvojen toimialojen toiminnan ja kehityksen, vakuuttaa yleiskaavasuunnittelija Eeva-Maria Niemi.

Niemi huomauttaa, että yleiskaavan toimitilarakentamisen varantoa ei voi summata yksin yleiskaavan työpaikka-alueiden pohjalta.

Yleiskaavaehdotus tiivistää kaupunkirakennetta osoittamalla keskeisten paikkojen olemassa olevia työpaikka-alueilta asumiseen ja tiivistämällä säilyviä työpaikka-alueita.

Käyttötarkoitusta on muutettu erityisesti Kaivokselassa, Tammiston luoteisreunassa, Veromiehen ydinalueilla, Tikkurilan itäreunassa, Hakkilan alueella, Porttipuiston pohjoisreunassa, Kuussillantien työpaikka-alueella ja Havukosken eteläreunassa, Korson keskustan koillisreunassa sekä Koivuhaassa.

Koivuvaarassa ja Vaaralassa toimitilarakentamisen alueita on pienennetty.

Lue myös: Vantaa mallailee asumista kauppojen ja työpaikkojen sekaan – Kaupunkimaisempi rakenne toisi jopa tuhansia uusia koteja

Uusia toimitila-alueita osoitetaan yleiskaavassa niukasti. Silti yleiskaavassa varaudutaan 185 000 työpaikkaan Vantaalla vuonna 2050. Se on noin 75 000 uutta työpaikkaa. Työpaikkamäärän kasvuun varautuminen edellyttää nykyisten toimitila-alueiden tiivistämistä ja tehostamista.

Elinkeinopoliittisten vaikutusten arvioinnin perusteella yleiskaavaehdotuksessa kokonaan asuinalueiksi osoitettuja toimitila-alueita on myös muutettu hybrideiksi eli asumisen ja työpaikkojen sekä asumisen ja kaupallisten palvelujen alueiksi. Sen katsotaan mahdollistavan monipuolisen maankäytön.

Arviointiraportin mukaan yleiskaavaehdotuksessa on riittävästi mahdollisuuksia toimitilarakentamiselle.

Keskusta-alueiden laajuus lähes kaksinkertaistuu verrattuna voimassa olevaan yleiskaavaan. Keskustoja pidetään vetovoimaisina sijaintipaikkoja erityisesti toimistotyyppisten ja tulevaisuudessa kasvavien tietointensiivisten toimialojen yrityksille sekä kaupallisille palveluille. Työntekijätkin haluavat työskennellä keskustoissa.

Yleiskaava 2020 on tarkoitus saada valtuuston hyväksyttäväksi vuoden lopussa.

Lue myös: Vantaa haluaa eroon marketkeskittymistä – Kauppakamarin johtaja näkee suunnitelmissa vaaran: Ei ole asukkaan etu