Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitkäikäisen leffateatterin toiminta Myyrmäessä uhkaa loppua katsojakatoon

Lähes 30 vuotta Myyrmäki-talossa toiminut Kino Myyri on sanonut vuokrasopimuksensa irti. Sopimus Vantaan kaupungin kanssa on päättymässä vuoden lopussa ja elokuvien esitys jatkuu siihen asti normaalisti. Ensi perjantaina on muun muassa tulossa ensi-iltaan Tove-elokuva ja siitä viikon kuluttua uusi Risto Räppääjä.

Syynä myyrmäkeläisen korttelikinon sulkemiseen on koronan aiheuttama katsojakato, kertoo elokuvateatteriyrittäjä Peter Puisto.

– Tammi-helmikuun katsojaluvut olivat hyviä. Sitten tuli maaliskuu ja jouduimme sulkemaan teatterin. Olimme kiinni neljä kuukautta.

Kino Myyri avattiin uudelleen 10. heinäkuuta, mutta katsojat eivät ole uskaltaneet palata katsomoon.

– Nihkeää on, Puisto huokaa.

Samasta katsojakadosta ovat kärsineet muutkin kulttuurilaitokset, vaikka kokoontumisrajoituksia on väljennetty.

Puisto sanoo, että katsojien turvallisuudesta huolehditaan. Tarjolla on käsidesiä ja myynnissä kasvomaskeja. Kino Myyriin mahtuu kerrallaan 188 katsojaa, mutta katsomoon otetaan enintään sata.

– Kyllä turvavälit pysyvät, Puisto vakuuttaa.

Elokuvien keskimääräinen katsojaluku on kuitenkin ollut vain kahdeksan per näytös. Ei tarvitse olla matematiikkanero ymmärtääkseen, että sellaisilla katsojamäärillä ei makseta elokuvien ja tilan vuokria, saati palkkaa yrittäjälle. Puisto pyörittää korttelikinoa yhdessä vaimonsa kanssa.

Puisto laskee, että kulut saadaan peitettyä, jos näytöksissä käy keskimäärin 25 ihmistä. Vantaan kaupungin järjestämissä matinea-näytöksissä käy noin 30 ihmistä, mutta niistä leffateatteriyrittäjä saa vain ropoja.

Puisto on ollut yhteydessä Vantaan kaupunkiin ja tiedustellut mahdollisuutta saada ainakin huojennusta vuokraan pahimman koronakriisin aikana.

– En ole saanut vastausta.

Kino Myyrin lopettamisesta kertoi Facebookissa Myyrmäki-aktiivi Petteri Niskanen, joka vetoaa virkamiehiin ja poliitikkoihin yrittäjän vuokratilanteen helpottamiseksi.

– Elokuvateatterit ovat osa sitä elävää kaupunkikulttuuria, jota kaupunki tavoittelee ja samalla osa Myyrmäen vetovoimatekijöitä, Niskanen vetoaa kirjoituksessaan.

Lue myös: Isot jätit eivät pelota Vantaan pieniä leffateattereita – "Uutuudet viehättävät aina hetken"