Naisten Suomen cupin jännäri Myyrmäen stadionilla – Kansallisen liigan kärkijoukkueilla kummallakin mahdollisuus jalkapallon tuplamestaruuteen

Ronja Isokääntä on TiPS-pelaajista viimeisimpänä saanut toimitettua pallon Åland Unitedin verkkoon. Se tapahtui toukokuussa 2019. Tämä kuva on TiPS:n ja Åland Unitedin tuoreimmasta kohtaamisesta elokuulta Tikkurilasta. Kansallinen Liiga/Kalevi Hämäläinen

Matti Hannula

Tikkurilan Palloseura ja Åland United ovat kumpikin yhtä lähellä tuplamestaruutta. Joukkueet ovat vastakkain Suomen cupin finaalissa, ja liigassa TiPS on kakkosena kolme pistettä ahvenanmaalaisia perässä, mutta yhden pelin vähemmän pelanneena.

Joukkueiden keskinäisen lähihistorian perusteella TiPS lähtee cup-finaaliin haastajana. Se on saanut pallon Åland Unitedin maaliin viimeksi 30. toukokuuta 2019, kun TiPS haki Ahvenanmaalta pisteet. Tuon ottelun ainoan maalin teki Ronja Isokääntä. Sen jälkeen TiPS on jäänyt Åland Unitedia vastaan liigapeleissä kolmesti peräkkäin nollille eli pelannut 270 minuuttia tekemättä maaliakaan.

– Åland Unitedilla on erittäin kokenut puolustus. Sitä on tosi vaikea murtaa, sanoo TiPS:n keskikentän pohjalla isossa roolissa pelaava Isokääntä.

Viime lauantaina hän teki tämän liigakauden ensimmäisen maalinsa, kun TiPS rökitti paikallispelissä PK-35 Vantaan 6–1. Isokääntä puski 1–0-maalin kuusi minuuttia ennen taukoa Joanna Tynnilän kulmapotkusta. Toisen puoliajan TiPS-tähtiä olivat kahdesti osunut Nora Lehto ja kaksi maalia näyttävästi pohjustanut Jenni Huttunen.

TiPS-naiset eivät erehdy liikaa röyhistelemään viime pelin puolesta tusinasta onnistumisesta.

– Meillä on tosi nöyrä joukkue. Jokainen tietää, kuinka kova vastus meillä sunnuntaina on, Isokääntä vakuuttaa.

– Omilla vahvuuksilla lähdemme: pallonhallinnalla pidämme tempoa yllä ja väsytämme vastustajan. Paikkoja pystymme kyllä rakentamaan. Niistä pitää vain sitten pystyä viimeistelemään.

TiPS:llä riittää nyt tärkeitä pelejä. Cup-finaalin jälkeen liigassa on jäljellä neljä peliä, jotka on kenties kaikki voitettava, mikäli liigamestariksikin mielii.

– Jokaiseen peliin on vain keskityttävä erikseen ylimääräisiä paineita ottamatta, Isokääntä korostaa. Hän ei näe suurta merkitystä sillä, että cup-finaali pelataan Myyrmäessä eikä TiPS:n kotikentällä Tikkurilassa.

– Kenttä kuin kenttä, kuittaa Helsingin yliopistossa molekyylibiotieteitä opiskeleva Isokääntä, 20. Hän asustelee kaksoissiskonsa Riina Isokäännän kanssa Kaivokselassa. Riina on TiPS:n maalivahti ja Ronjan tavoin suurena tekijänä joukkueen tämän kauden menestyksessä.

Cup-finaalissa pelataan muustakin kuin kannusta ja kunniasta. Voittaja kuittaa 20 000 euroa, häviäjä 4 000.

– Pikkufirma haastaa nyt ihan tosissaan isoja firmoja, kuvailee TiPS:n päävalmentaja Pauliina Miettinen cup-finaalia ja sen jälkeisiä liiga-asetelmia.

– Paine on kova, mutta vaikka meillä on nuori joukkue, se on taitava ja nälkäinen, Miettinen sanoo.

– Töitä on tehty hirveästi koko ajan. Se kaikki näkyy nyt. On aika poimia hedelmät.

Jopa tuplamestaruus on siis TiPS:n haarukassa, mutta Miettinen ei suostu menemään asioiden edelle.

– Yhteen peliin kerrallaan kehittymään, hän raottaa filosofiaansa. Cup-finaalin jälkeen TiPS kohtaa vielä liigassa Jyväskylän Pallokerhon kotonaan ja Turun Palloseuran vieraissa sekä HJK:n kotonaan ja Kuopion Palloseuran vieraissa.

– Myös JyPK ja TPS ovat kovia vastustajia, Miettinen muistuttaa.

– Pelaajat ovat joka tapauksessa kehittyneet, on kauden loppusaldo mikä tahansa. Se on minulle tärkeintä.

Sunnuntaina 4.10. klo 13 Myyrmäen jalkapallostadionilla naisten Suomen cupin finaali Tikkurilan Palloseura - Åland United.

Suomen cup

Vantaalla 4 voittoa

Naisten cup-mestaruudesta pelataan nyt 39. kertaa.

Ensimmäinen kerran tittelistä pelattiin vuonna 1981.

HJK on voittanut naisten cup-mestaruuden 17 kertaa, PK-35 Vantaa neljä.

TiPS on nyt ensimmäisen kerran loppuottelussa.

Åland United oli ensimmäisen kerran finaalissa viime vuonna häviten HJK:lle 0–1.

Silloin Suomen cup pelattiin alusta loppuun jo keväällä ja TiPS hävisi Åland Unitedille puolivälierävaiheessa 2–3.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut