Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tikkurilan keskusta laajenee maalitehtaan maille – joenrantaan suunnitellaan asuntoja, työpaikkoja ja palveluita

Kaavoitus: Alueesta järjestetään kansainvälinen suunnittelukilpailu.

Maalialan yritys Tikkurila Oyj varautuu Tikkurilan keskustan kasvuun ja siirtämään toimintojaan pois Keravanjoen varresta, jossa se on toiminut vuodesta 1862 lähtien. Muutto vapauttaa Kuninkaalasta, radan itäpuolelta, noin 20 hehtaaria uuteen käyttötarkoitukseen.

Tikkurila ja Vantaan kaupunki ryhtyvät edistämään alueen suunnittelua yhteistyösopimuksella.

Sopimusalueelle on yleiskaavaehdotuksessa osoitettu asumista ja monipuolisia työpaikkoja. Alue on myös suunniteltava osaksi Tikkurilan "kantakaupungin" laajenemista liiketiloineen, päiväkoteineen ja lähikauppoineen.

Alueen suunnittelussa on huomioitava lisäksi sen kulttuurihistoriallisesti ja maisemakuvallisesti erityisen tärkeä kylämaisema, jokivarren maisemallisesti arvokas alue, vihertehokkuus ja viihtyisyys.

Alueelle tehdään yleispiirteinen suunnitelma ennen asemakaavoitusta ja alueen suunnittelusta järjestetään kansainvälinen kutsukilpailu 2021–22.

Uudistuvalla alueella sijaitsevat tällä hetkellä Tikkurila Oyj:n kaikki Suomen toiminnot eli tuotantolaitokset, tutkimus- ja tuotekehitystilat sekä koulutustilat.

Alueella on myös Konungsin kartano pihoineen ja yhtiön aiempi pääkonttorirakennus, josta siirrettiin toiminnot Heidehofintielle keväällä 2019. Rakennuksessa on sisäilmaongelmia.

Tikkurila-yhtiö ei ole lähdössä nykyiseltä paikaltaan ihan heti. Toimitusjohtaja Elisa Markula toteaa tuoreessa tiedotteessa, että "mahdollisen uuden tuotantolaitoksen toteutus on jopa kymmenen vuoden päässä".

Yhtiön on katsottava kauemmas, sillä nykyinen tuotantokapasiteetti ei riitä yhtiön tulevaisuuden tarpeisiin ja tavoitteisiin. Eikä sijainti kasvan kaupunginosan kupeessa ole maalitehtaalle otollisin.

Yhtiö ei kuitenkaan ole tehnyt päätöksiä uuden tehtaan rakentamisesta tai sen sijainnista.

Yhteistyösopimuksen hyväksyy kaupunginhallitus.

Lue myös: Vantaa ennen ja nyt: Samaan aikaan kun Suomen ensimmäinen rautatie ylitti Keravajoen Tikkurilassa, aloitti jokivarressa tehdas – sen rakennukset ovat edelleen merkittävästi läsnä rantamaisemassa