Kiinasta kouluun Tikkurilaan – Sairaanhoitaja Sha Zhang haaveilee omasta talosta Vantaalla

Ura: Tikkurilassa opiskelee ryhmä kiinalaisia sairaanhoitajia.

Opintojaan Laureassa täydentävä Sha Zhang kokee, että hän ei valinnut Suomea, vaan Suomi valitsi hänet. Peruskoulua käyvä tytär Kangni Zhou osaa jo monta sanaa suomea. Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Vielä vuosi sitten kiinalainen Sha Zhang, 37, ei tiennyt Suomesta juuri mitään, mutta nyt hänellä on Suomeen liittyvä haave. Hän haluaa ostaa oman talon Vantaalta. Ei Helsingistä, sillä siellä on meluisaa ja liikaa ihmisiä.

Ennen oman talon ostoa Zhang aikoo saada sairaanhoitajaopintonsa Laureassa Tikkurilan kampuksella valmiiksi. Opinnot kestävät noin kaksi vuotta, sillä Zhang on valmistunut Kiinassa sairaanhoitajaksi ja työkokemusta on kertynyt useita vuosia.

Opintojen jälkeen tavoitteena on löytää Suomesta töitä vanhusten hoidon parista.

Zhang opiskelee Laureassa osana tilauskoulutusta, jossa kiinalaiset sairaanhoitajat korottavat tutkintonsa ammattikorkeakoulutason sairaanhoitajiksi.

– Ensimmäinen vastaava ryhmä aloitti Laureassa Lohjan kampuksella vuosi sitten. Tikkurilassa aloitti 15 sairaanhoitajaopiskelijan lisäksi viime syksyllä 15 sosionomiopiskelijaa, Laurea-ammattikorkeakoulun kehittämispäällikkö Heli Karjalainen kertoo.

Zhang tuli Suomeen syyskuussa ja mukana muutti myös yhdeksänvuotias tytär.

Saan koulusta apua ihan kaikkiin asioihini.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Zhang näki netissä ilmoituksen Suomessa järjestettävästä koulutuksesta. Valintakoe oli valitettavasti jo mennyt.

– Anelin pitkään ja se kannatti. Sain tehdä valintakokeen muita myöhemmin ja minut valittiin, Zhang iloitsee.

Oman tutkinnon täydentäminen on tärkeää, mutta kaikista merkityksellisintä Zhangille on se, että tytär saa Suomessa hyvän koulutuksen.

Lapsen saama laadukas koulutus oli yksi tärkeimmistä syistä Suomeen muutolle myös 32-vuotiaalle Lulu Wanille. Hän opiskelee samassa ryhmässä Zhangin kanssa.

– Nimeni lausutaan niin, että se kuulostaa melkein samalta kuin Vantaa. Ehkä minä päädyin tänne, koska minulla on yhteys tähän kaupunkiin, hymyilee Wan, jonka mukana Suomeen muuttivat mies ja seitsemänvuotias poika.

Opinnot ovat myös iso rahallinen panostus. Wan laskee, että kaikkineen sairaanhoitajan opinnot tulevat maksamaan hänelle noin 40 000 euroa. Koulutusmaksun päälle on laskettava vuokrat, muu eläminen ja perheen matkat Suomeen.

Niin Zhang kuin Wan ovat työskennelleet sairaanhoitajina Kiinan lisäksi Singaporessa. Suomi ja erityisesti Vantaa ovat kuitenkin toista maata.

Vieraskoreutta tai ei, kiinalaiskaksikosta on lyhyessä ajassa tullut Vantaan faneja. He löytävät uudesta kotikaupungistaan vain hyvää. Turvallisuus, rauha, luonto, ystävälliset ihmiset ja kaikki se apu, jota oppilaitos tarjoaa.

– En voinut usko, että saan koulusta apua ihan kaikkiin asioihini, toteaa Zhang.

Erityisen kiitoksen oman oppilaitoksen lisäksi saa Suomen peruskoulu.

Zhang kehuu koulutuksen tasa-arvoa, Wan puhuu pitkään siitä, miten hänen pojalleen on ensimmäisellä luokalla tarjottu tukea.

Ryhmän opettaja Marja Tanskanen koulutti myös Suomeen 12 vuotta sitten Filippiineiltä tulleita sairaanhoitajia. Ryhmässä oli 25 opiskelijaa. Heistä 12 sairaanhoitajaa perheineen on edelleen Suomessa.

Tanskanen tietää, että opiskelu Suomessa poikkeaa paljon siitä, mihin kiinalaiset ovat tottuneet.

– Luokan edessä esiintyminen ja itsenäinen opiskelu ovat heille uutta.

Wan on huomannut esitysten valmistamisen olevan hyvä tapa oppia. Zhang on innostunut opiskelijalle annettavasta vastuusta. Hän tiivistää Suomeen muuton jälkeiset tunnelmansa.

– Tuntuu vapaalta täällä, sanoo Zhang ja painaa kämmenensä sydämensä päälle.

Mistä on kyse?

Täydennyskoulusta omalla rahalla

15 kiinalaisen sairaanhoitajan ryhmä opiskelee Laureassa ammattikorkeakoululain ohjeistamassa tilauskoulutuksessa.

Opiskelijat täydentävät tutkintonsa AMK-tason sairaanhoitajaksi (Bachelor of health care).

Koulutukseen kuuluu myös työharjoittelua Vantaan kaupungilla. Laurean ryhmän ensimmäinen harjoittelu on keväällä.

Opiskelijat maksavat koko koulutuksensa itse.

Opiskelu tapahtuu englanniksi.

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut