Kuntaveron korottaminen jakaa päättäjien mielipiteet – "Kuka enää haluaa muuttaa Vantaalle?", "Hyvä keino, jos sillä saadaan torjuttua leikkauksia"...

Vantaan kaupunginjohtaja ehdottaa talousarvioesityksessään korotusta kiinteistöveroon. Verokeskustelu on avattu ja ennen hyvin vaikeaksi arvioituja budjettineuvotteluja esiin on noussut myös ansiotulosta maksettavan kunnallisveron korottaminen. Vantaalla kunnallisvero on tällä hetkellä 19 prosenttia.

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Minna Räsänen toteaa, ettei ryhmä ole vielä muodostanut virallista kantaansa kuntaveron korottamiseen.

– Sen olemme linjanneet, ettei vantaalaisten palvelutaso saa kärsiä.

Räsänen kuvaa Vantaan talouden tilaa hyvin vakavaksi.

– Moni valtuutettu hätkähti nähdessään virkamiesten esityksiä kasvatukseen ja opetukseen kohdistuvista säästötoimenpiteistä. Totesimme, että niihin emme voi turvautua. Esimerkiksi ryhmäkokojen kasvattaminen ei voi olla ratkaisu talouden sopeuttamiseksi.

Vihreiden valtuustoryhmä on jo oman linjauksensa tehnyt.

– Olemme sitä mieltä, että kuntaveron nosto on hyvä keino taloustilanteen vahvistamiseksi, jos sillä saadaan osa pahimmista leikkauksista torjuttua, ryhmän puheenjohtaja Anniina Kostilainen toteaa.

Pahimpia leikkauksia ovat Kostilaisen mukaan kyseessä erityisesti lasten ja nuorten arkeen kohdistuvat säästötoimenpiteet.

Hän täsmentää, että korotuksen tulee olla maltillinen, enintään 0,5 prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen valtuustoryhmä ei kuntaveron korotusta hyväksy.

– Olemme ehdottomasti sitä vastaan. Vantaalaisten työn verotuksen kiristämisen tulee meidän mielestämme olla vihoviimeinen keino, valtuustoryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkanen toteaa.

Hänen mukaansa kuntaveron korottaminen iskisi pahiten tavallisiin vantaalaisiin talouksiin.

– Sen lisäksi se vähentäisi merkittävästi Vantaan houkuttelevuutta suhteessa Espooseen ja Helsinkiin.

Rokkanen muistuttaa, että Vantaalla kuntavero on jo tällä hetkellä yhden prosenttiyksikön korkeampi kuin Espoossa ja Helsingissä.

– Mikäli veroa korotettaisiin 0,5 prosenttiyksikköä, kuka enää haluaisi muuttaa Vantaalle? Rokkanen kysyy.

Ei korotukselle sanoo myös ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä.

– Vantaan veto- ja pitovoima heikkenevät, jos vain Vantaa nostaa kuntaveroa. Vantaalle tarvitaan hyviä veronmaksajia, valtuustoryhmän puheenjohtaja Patrik Karlsson toteaa.

Vasemmistoliiton ryhmä ei ole vielä tehnyt asiasta virallista linjausta.

– Ryhmä alkaa kuitenkin kallistua siihen suuntaan, että kuntaveron korottaminen on parempi vaihtoehto kuin ne palveluiden harvennus- ja avohakkuut, joita virkamiehet nyt esittävät, valtuustoryhmän puheenjohtaja Antero Eerola sanoo.

Kuntaveron korotuksen voisi Eerolan mukaan nimetä koronasolidaarisuusveroksi. Suuruudeltaan korotus voisi olla 0,5 prosenttiyksikköä.

– Kaupungin laskelmat osoittavat, että sillä korotuksella voitaisiin korvata koko kiinteistöveron nosto ja lähes kaikki leikkaukset kouluihin, sosiaali- ja terveyspalveluihin, kulttuuriin ja nuorisotyöhön.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Niilo Kärki toteaa, että kuntaveron korotusta on harkittava, jos taloutta ei saada muilla keinoilla kuntoon.

– Linjanamme on, että ensin on etsittävä muita keinoja, ja toivomme myös valtion tuen paranevan.

Kärjen mukaan kyseeseen tulisi enintään 0,25 prosenttiyksikön korotus. Hän korostaa, että talouden tasapainoittamisessa tärkeää on oikeudenmukaisuus.

– Kun kurjuutta jaetaan, ei saa olla kohtuuton mihinkään suuntaan.

– Pakon edessä veronkorotuskin on otettava keskusteluissa vahvasti huomioon, toteaa kristillisdemokraattisen ryhmän puheenjohtaja Tiina Tuomela.

Hän lisää, ettei valtuustoryhmä ole kannassaan täysin yksimielinen.

– Olemme keskustelleet 0, 25 prosenttiyksikön korotuksesta. Henkilökohtaisesti pidän maksimina 0,5 prosenttiyksikön korotusta.

Tuomela pohtii kuntalaisten arvostavan asuinpaikan valinnassaan toimivia palveluja. – Vantaan veto- ja pitovoima heikkenevät, jos palveluja karsitaan.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut