Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tärkeintä koulukiusaamisen torjunnassa on ennaltaehkäisy – On vakavasti harkittava tarkkailuluokkien palauttamista

Vantaan kouluissa tehdään kiusaamisen ehkäisemiseksi työtä kaiken aikaa, kirjoittajat korostavat.

Havukosken ja Kytöpuiston koulujen väkivallanteot ovat saaneet paljon huomiota. Kun väkivaltavideoita laitetaan nettiin, Ylet, Hesarit ja Vantaan Sanomatkin innostuvat. Tulee kuva, että kaikissa vantaalaisissa kouluissa rapa roiskuu. Näin ei ole.

On ikävää, että vantaalaisia kouluja ja opettajia leimataan velttoilusta tai laiminlyönneistä. Kouluissa on tehty paljon työtä kiusaamisen ehkäisemiseksi. Kaikki koulut ovat tehneet kouluihinsa sopivat kiusaamisen ehkäisyohjelmat. Työtä tehdään kouluissa koko ajan, joka tunti ja välitunti.

Havukosken ja Kytöpuiston koulujen opettajat ovat aivan yhtä hyviä kuin muutkin Vantaan opettajat. Suomalainen opettajankoulutus on rankattu maailman kärkeen ja koulutus tuottaa tasalaatuisen hyviä opettajia maan joka kolkkaan.

Rehtoreita lynkataan julkisesti ja päitä on vaadittu vadeille, kun he eivät voi kertoa väkivaltatapauksista tarkemmin. Ei ymmärretä, että opettajia sitovat vaitiolosäännöt sekä opettajien ammattietiikka ja eettiset periaatteet.

Asianosaisten lasten ja heidän vanhempiensa kanssa on keskusteltu takuuvarmasti, ja koulu käyttää kaikkia mahdollisia koulun keinoja ongelmien ratkaisemiseksi, myös lain suomia koulun kurinpitorangaistuksia.

Tutkimustulosten mukaan lasten ja nuorten väkivalta on vähentynyt viime vuosikymmeninä, mikä näkyy myös koulukiusaamisessa. On hyvä, että ilmoittamiskynnys on madaltunut.

Kiusatut eivät välttämättä enää pelkää tai häpeä kertoa kiusaamisesta joko omalle opettajalleen tai vanhemmilleen.

Vakavat koulukiusaamistapaukset ja -väkivallanteot ovat aina poliisiasioita. Ei ole oikein, että kiusattu kiusaamisen pelosta joutuu jäämään kotiin, mutta kiusaaja saa tulla kouluun heti seuraavana päivänä. Pahimmassa tapauksessa kiusattu voi joutua vaihtamaan koulua.

Mitä voidaan tehdä kiusaamisen lopettamiseksi?

Kiusaaja pitää panna määräajaksi pois koulusta. Opettajien ammattijärjestö OAJ ajaa rehtoreille oikeutta evätä väkivaltaa tehneen oppilaan oikeutta tulla kouluun korkeintaan kolmeksi päiväksi. Kiusaajalla olisi velvollisuus osallistua myös oppilashuollon tukitoimiin.

Kiusatun tukitoimien pitää olla pitkäkestoisia, sillä kiusaaminen voi jättää elinikäiset arvet. On hienoa, että kaupunki on reagoinut nopeasti ja on palkkaamassa lisää koulupsykologeja ja -kuraattoreita. Heitä tarvitaan etenkin kiusaamistapausten jälkihoidossa.

Perussuomalaiset on sitä mieltä, että pahat kiusaajat ja väkivaltaiset oppilaat on siirrettävä naapurikouluun. Silloin kiusaaja viimeistään tajuaa, että nyt on tullut raja vastaan. Kiusaaminen on lopetettava siihen paikkaan. Vantaalla on niin tiheä kouluverkko, että oppilaalla on monta lähikoulua.

Kiusaamiseen on puututtava heti ja tiukasti. Jo päiväkodissa kiusaaminen pitää kieltää, toista lasta ei saa lyödä tai potkia.

Luokat eivät saa olla liian isoja. Kiusaajat löytävät toisensa helpommin isossa luokassa kuin pienessä. Opetuksessa on painotettava nykyistä enemmän sosiaalisia taitoja ja hyviä tapoja.

Inkluusio pitää häiriköt ja kiusaajat normiluokissa. On vakavasti harkittava tarkkailuluokkien palauttamista. Koulun on taattava koskemattomuus ja työrauha kaikille oppilaille. Kouluihin olisi hyvä palkata erityisnuorisotyöntekijöitä, jotka voivat tukea lapsia sekä koulussa että vapaa-aikana.

Vantaa on palkkaamassa Kytöpuiston koululle lisää vartijoita. Vartija on uusi ammattinimike kouluisännille, koska heillä ei ollut lain mukaan oikeutta katsoa valvontakameroiden tallenteita.

Vantaan väestö kasvaa rajusti. Kohta joka neljäs peruskoululainen on vieraskielinen, varhaiskasvatuksessa kohta joka kolmas. On ennustettu, että vuonna 2050 noin joka toinen vantaalainen on vieraskielinen.

Jos mitään ei tehdä, Vantaallekin muodostuu Ruotsin mallin mukaisia ongelmalähiöitä, joihin poliisitkaan eivät uskalla mennä. On ehkäistävä jengiytymisen kehitys.

On panostettava lujemmin alueiden eriytymisen ehkäisyyn. Kouluille palkataan 22 monikielistä ohjaajaa, toivottavasti heiltä vaaditaan jonkinlainen kasvatusalan tutkinto. Muuten segregaation ehkäisyn toimenpiteet ovat tähän mennessä olleet lähinnä kosmeettisia.

Koulu on aina yhteiskunnan peili. Valitettavasti koulu ei ole mikään automaatti, joka ratkaisee kaikki mahdolliset ongelmat. Ei koululla ole siihen resurssejakaan.

Koulun pääasiallinen tehtävä on opettaa lapsia ja nuoria ja kasvattaa heistä vastuullisia kansalaisia yhdessä vanhempien kanssa. Päävastuu lasten kasvattamisessa on tietenkin vanhemmilla, lasten kasvatusta ei voi eikä saa ulkoistaa.

On harhaluulo, että koulukiusaaminen tai -väkivalta saadaan täysin loppumaan, mutta oleellista on, että lukemat saadaan painettua mahdollisimman lähelle nollaa.

Vantaan perussuomalaiset kaupunginvaltuutetut

Niilo Kärki, pj.

Kai-Ari Lundell

Kirsi Mäkilaine

Mika Niikko