Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli puolet sairaanhoitajista mietti alan vaihtoa koronaepidemian keskellä – kysely kertoo monen uupuneen ja pelänneen työturvallisuutensa puolesta

Yli puolet sairaanhoitajista mietti alanvaihtoa koronapandemian aikana, ilmenee tuoreesta kyselystä.

Sairaanhoitajaliitto selvitti alkusyksystä, miten korona vaikutti sairaanhoitajien työhön. Pohjana olivat sairaanhoitajien laadullisen koronakyselyn tulokset viime keväältä.

Keväästä jäi kyselyn vastaajille mielikuva, että monin paikoin ajateltiin poikkeuslain antavan oikeutuksen poiketa myös työsuojelu- ja työturvallisuusvelvoitteista.

– Vastuu kentällä työskentelevän henkilöstön työturvallisuudesta on otettava todesta, sanoo Sairaanhoitajaliiton kehittämispäällikkö Liisa Karhe tiedotteessa.

Työnantajan on huolehdittava työsuojelusta ja työturvallisuudesta myös korona-aikana.

Vastaajista yli puolet vastaajista mietti koronapandemian keskellä alanvaihtoa ja lähes joka kolmas vastasi miettineensä sitä jo aiemminkin.

Kuusi prosenttia vastaajista aikoi toteuttaa ajatuksensa alan vaihdosta. Noin joka viides miettii asiaa vielä.

– Jos yli puolet vastaajista on koronapandemian aikana miettinyt alanvaihtoa, on selvää, että toiseen aaltoon ei voida mennä samoista asetelmista kuin ensimmäiseen aaltoon. Sairaanhoitajia ja heidän lähijohtajiaan on kuunneltava paremmin ja tuettava enemmän, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Vastaajista 40 prosenttia ilmoitti olevansa uupunut tai erittäin uupunut viime kevään ja kesän jälkeen. Toiset 40 prosenttia koki olevansa ajoittain uupunut.

Suurin osa, 73 prosenttia, ei ollut uupunut ennen koronapandemiaa. Reilu neljännes eli 27 prosenttia oli uupunut jo ennen pandemiakevättä.

Uupumista aiheuttivat muun muassa työtehtävän tai työpaikan vaihtuminen toiselle osastolle.

Joka toinen eli 51 prosenttia vastaajista koki myös työturvallisuutensa vaarantuneen.

Lähes joka neljännen mielestä työturvallisuus vaarantui viikoittain tai useammin. Yhtä moni myös ilmoitti, että suojaimia oli liian vähän. Kevään henkilösuojainten puute huolestutti ja aiheutti ylimääräistä stressiä.

Harvoin työturvallisuutensa koki vaarantuneen hieman alle kolmannes.

Myös henkilöstön arvostus korona-aikana koettiin usein olemattomaksi. Sairaanhoitajien mukaan arvostus näkyy tai ei näy kaikissa toimissa johtamisesta alkaen.

Kehittämispäällikkö Karhe toteaa tiedotteessa, että yli tuhannessa vastauksessa nousee vahvasti se, että sairaanhoitajat eivät koe tulevansa arvostetuksi työssään.

Kuitenkin yli 40 prosenttia sairaanhoitajista katsoi ammattiylpeytensä lisääntyneen koronapandemian aikana.

Sairaanhoitajaliiton kyselyyn vastasi 2 344 hoitajaa.