Mielipide: Vantaalle karkaavat nyt espoolaisetkin kalliita asuntohintojaan – Nopeasti kasvavan kaupungin palveluihin tarvitaan rahaa ja kuntaveron korotus on kiinteistöveroa reilumpi

Kirjoittajan mielestä kaupunkilaisten kukkaroa on reilumpaa verottaa kuntaverolla kuin kiinteistöverolla. Arkisto

Kirjoittajan mukaan Vantaan veroprosentti, 19, ei ole korkea, vaan verovähennykset huomioiva todellinen veroaste on vain 14,23 prosenttia, alempi kuin esimerkiksi Espoossa.

Vantaan Sanomien palstoilla ja netissä on keskusteltu veronkorotuksista. Koronan tuoma taantuma on syvempi kuin miltä se näyttää.

On paikattava yli 100 miljoonan vaje kaupungin budjetissa kolmen vuoden ajan. Siitä 30–40 miljoonaa euroa vuodessa on saatava jotenkin muuten kuin lisävelkaa ottamalla.

Nyt mietitään säästöjä palveluista, korotuksia asiakasmaksuihin, korotuksia joko kiinteistö- tai kuntaveroon sekä lisäksi vielä lisävelkaa. Muitakin tuloja etsitään, vaan niitä on vaikea taikoa äkkiä.

Katsotaanpa näitä keinoja. Palveluista on vaikea leikata enää paljoa, sillä Vantaa tuottaa jo useimmat palvelut vähemmällä rahalla kuin muut. Suomen kuuden suurimman kaupungin vertailussa Vantaa saa kustannustehokkuudesta 1. sijan peruskoulussa ja vanhusten kotihoidossa, 2. sijan lukiokustannuksista ja vammaispalveluista ja 3. sijan päivähoidon ja lastensuojelun edullisesti järjestämisestä. Olisi hienoa jos näistä tehtäisiin myös laatuvertailuja…

Kuntalaiset hyväksyvät kai asiakasmaksujen korotukset rakennusluvissa, vaan mitä he sanovat, jos terveyskeskusmaksut ja vanhusten kotihoidon maksut nostetaan tappiinsa?

Velkaakaan ei voi loputtomasti kasvattaa, se on selvä.

Olemme koko valtuusto sitoutuneet pitämään velan alle miljardissa tämän valtuustokauden. Velkaa on maksettu takaisin noin 300 miljoonaa muutaman viime vuoden aikana ja nyt velan määrä on 900 miljoonaa.

Jäljelle jää siis omaisuuden myyntiä ja/tai veronkorotuksia. Talonpoika tietää, että lypsävää lehmää ei kannata myydä – siis ei Vantaan Energian tai muiden tuottavien yritysten myynnille.

Veronkorotuksista on ollut esillä kiinteistöveron tai kuntaveron korotus.

Ja nyt haluan korjata sen erheen, joka usein toistuu: että Vantaan veroprosentti olisi jotenkin korkea.

Ensinnäkin Vantaan efektiivinen veroaste, eli verovähennykset huomioiva todellinen veroaste on vain 14,23 prosenttia. Se on alempi kuin Espoon, jolla se on 14,35 prosenttia.

Toiseksi kuntavero on reilumpi kuin kiinteistövero sikäli, että se on progressiivinen. Se ei osu pienituloisiin.

Esimerkiksi alle 1 800 euron bruttotuloista maksetaan veroa noin 90 euroa kuussa, 2 400 euron tuloista 240 euroa kuussa ja vasta 3 400 euron tuloista maksetaan kuntaveroa 15 prosenttia eli 510 euroa kuussa. Tässä lie jo huomioitu perusvähennykset.

Kolmanneksi: Uudellamaalla on vain kolme kuntaa, joissa kuntavero on alempi kuin Vantaalla.

Ne ovat Helsinki, Espoo ja Kauniainen. Mutta asuminen noissa kunnissa on verrattomasti kalliimpaa, niin omistusasuminen kuin vuokra-asuminen.

Niinpä kuntien välinen muuttoliike on kohti Vantaata. Tänne muuttavat nyt espoolaisetkin, karkuun kalliita asuntojen hintoja. 4 000–5 000 asukkaan väestönkasvulla Vantaa on Suomen nopeimmin kasvava kaupunki.

Koska Vantaa on näin nopeasti kasvava kaupunki, sen on pakko rakentaa lisää kouluja ja päiväkoteja. Ja tuottaa lisää koulu- ja päiväkotipalvelua ja muitakin palveluja.

Siihen tarvitaan rahaa yhteisestä pussista. Vantaa käyttää nyt yhteisestä pussista 7 180 euroa/asukas vuodessa palveluihin ja investointeihin.

Mutta kuntalaiset maksavat kuntaveroa keskimäärin 3 470 euroa/asukas vuodessa. Käytännössä siis saamme kunnalta paljon enemmän kuin maksamme. Sitä vartenhan koko kunta ja kuntavero on keksittykin. Hieno keksintö, vai mitä?

Vaula Norrena kaupunginhallituksen 2. varapj. (vihr.)

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut