Salasyömärit riesana buffet-ravintoloissa: Nurkassa napsitaan kaverin lautaselta, härskeimmät syövät kokonaisia annoksia maksamatta

Etenkin susheissa käytetään kalliita raaka-aineita kuten lohta, tonnikalaa, avocadoa ja rapuja. Sushiarullien valmistaminen vie myös paljon aikaa. Marjo J. Rämö
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Pariskunta saapuu ravintolaan ja maksaa yhden buffet-aterian. Tämän jälkeen mies tuo rouvan eteen lautasellisen sushia ja kasaa itselleen annoksen lämpimästä pöydästä.

– Se on varastamista, puuskahtaa ravintoiloitsija Jenni Chen.

– Sama asia kuin veisi tuotteen kaupan hyllystä.

Chen omistaa kolme ravintolaa Helsingissä ja Vantaalla, joissa noutopöytä on suosituin tapa ruokailla.

Hänen mukaansa salasyömistä tapahtuu lähes päivittäin, etenkin viikonloppuisin.

Buffet-varkauksiin syyllistyvät perhepiirissä ruokailevat, joiden on helppo napsia ruokaa toistensa lautasilta.

Vanhemmat saattavat salasyöttää lapsensa oman ruokailun ohessa tai sitten buffet-ateria ostetaan edullisempaan hintaan vain lapselle.

Toinen salasyömäreiden ryhmä ovat nuoret aikuiset.

– Tullaan kaverin kanssa, mennään nurkkaan syömään ja kaveri jakaa annoksestaan, kuvaa tarjoilija Mei Tikkurilan aseman Hao King & Sushista ilmiötä.

Hänen mukaansa Hao King & Sushissa varastamista ei tapahtudu usein.

– Luulen, että sitä tapahtuu kaikissa buffet-ravintoloissa, kertoo eri ravintoloissa työskennellyt Mei.

Ravintolan sijainti vilkkaalla paikalla, jossa voi aterioida etäällä henkilökunnasta helpottaa salasyömistä.

Ilmiö on tuttu myös Koivuhaan S-marketin yhteydessä toimivassa Osaka Sushissa. Viimeksi henkilökunnan piti puuttua asiaan kolmisen viikkoa sitten.

Maksusta huomauttaminen on aina kiusallinen tilanne.

Osaka Sushin ravintoloitsija Wong Kok Wai kertoo, että asiakkaat usein pahoittelevat tapahtunutta ja sanovat luulleensa, että ystävä maksoi annoksen. Toinen taas sanoo myöhemmin tulevan ystävän hoitavan maksamisen.

– Moni pahoittelee vilpittömästi ja sanoo lopettavansa, kun menen huomauttamaan, sanoo Jenni Chen.

Yrittäjälle se on laiha lohtu maksutta kadonneista suupaloista tai salaa syödyistä annoksista.

Tarjoilija Mei sanoo, että kiireisimpinä hetkinä henkilökunta ei aina pysy kärryillä kuka on maksanut, kuka ei.

– Ei pidä pahoittaa mieltä, jos tarjoilija tulee kysymään maksusta.

Hao King & Sushissa lasten buffet-pöytä on hinnoiteltu euro per ikävuosi. Joitakin asiakkaita 1-vuotiailta perittävä maksu ihmetyttää.

– Pienellekin lapselle voidaan tuoda iso annos, josta puolet päätyy lattialle tai pöydälle, Mei perustelee maksua.

Työntekijänä häntä harmittaa varkauksia enemmän se, miten paljon buffet-ruokaa päätyy roskiin kun asiakkaat ottavat enemmän kuin jaksavat syödä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut