Vantaa ennen ja nyt: Håkansbölen kartanon aitta valmistuu näyttelytilaksi – rakennuksen tarkkaa ikää ei tiedetä

Håkansbölen kartanon leivinaitan, alkujaan todennäköisesti 1800-luvun lopulta oleva leivinuuni helloineen korjattiin kunnostustöiden yhteydessä. Korjaustyössä ei pyritty uuden näköiseen lopputulokseen, vaan ainoastaan rikkimenneet osat korjattiin. Vantaan kaupunginmuseo/Stella Karlsson

Susanna Paavola

Hakunilan kupeessa sijaitsevalla Håkansbölen kartanoalueella on kunnostettu viime kesän aikana pihapiirin talousrakennuksia.

Ensimmäisiksi korjaustyön alle pääsivät aitta, autotalli ja liiteri. Ensi vuoden puolella on tarkoitus kunnostaa loput talousrakennukset.

Håkansbölen aitan iästä ei ole varmaa tietoa, mutta se voidaan havaita nykyisellä paikallaan jo 1870-luvun kartassa. Rakennuttaja on todennäköisesti vuosina 1838–1878 kartanon isäntänä toiminut everstiluutnantti Anders Lorentz Munsterhjelm.

Aitan numeroiduista hirsistä voidaan päätellä, että se on siirretty nykyiselle paikalleen muualta. Hirsien lyhytnurkkaisuus taas kertoo, että aitta olisi 1800-luvun puolivälin jälkeen valmistunut, sillä sitä ennen lyhytnurkkaisuus oli harvinaista Helsingin maalaiskunnassa.

Aitan korjaustöihin kuului muun muassa kivijalan tukeminen, alimpien hirsikertojen vaihto ja rungon suoristus, ikkunoiden ja ovien kunnostus, tiilikaton puhdistus ja julkisivujen maalaus.

Sisätiloissa uusittiin lattioita ja korjattiin vanha rapautunut leivinuuni. Hormia ei uunissa enää ole, mutta tulevaisuudessa leivinaitta otetaan työpajakäyttöön, jolloin lapset voivat leikkiä entisajan keittiövälineillä.

Muihin aitan huoneisiin on tulossa esille kartanoon kuuluvia talous- ja harrastetarvikkeita.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut