Suomalainen voi saada jääkiekon liukumaan sujuvasti maaliin, mutta kuinka hyvin omaan sisimpään osataan päästää liukumaan ymmärrystä ja valoa?

Vantaan Näyttämö on valmistanut syyskauteensa lama-ahdistukseen ja puhumattomuuteen pureutuvan tuoreen, kolmisen vuotta sitten syntyneen Saunan takana -näytelmän, jonka ovat käsikirjoittaneet Karlo Haapiainen ja Anu Heikkilä.

– Kävin katsomassa tämän vuosi sitten Turun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä ja tykkäsin valtavasti. Päätin, että nyt jos koskaan näytelmä pitäisi tehdä täällä meilläkin, ohjaaja Simo Lappalainen kertoo.

– Teksti on hyvin todentuntuista ja arkista, ikään kuin kaikki tapahtuisi tässä ja nyt. Ei arkirealismia mutta arkitotta.

Lappalaisen mukaan moni ihminen käsittelee itselleen tapahtuneita ikäviä asioita, kuten vaikkapa konkurssia, työttömyyttä ja mielenahdistusta, niin kuin ne olisivat hänen itsensä aiheuttamia.

– Yritänkin näytelmässä painottaa sitä, kuinka ihminen on aivan koomisuuteen asti epätoivoinen, kun ei ymmärrä, että ongelman ydin ahdinkoon ajautumisessa on yhteiskunta ja sen tila aina maailman mittaan asti. Mehän olemme sidoksissa eri suuntiin, niin EU:hun, Amerikkaan kuin Venäjään.

Näytelmä on komediallisista aineksistaan huolimatta koskettava ja hellyttävä kuvaus laman ikeessä kamppailevista ihmisistä. Teksti on sijoitettu 90-luvulle, mutta sopii hyvin tähänkin aikaan, jossa ikeinä ovat niin korona, taloustaantuma kuin rakennetyöttömyys.

– Moni joutuu vaihtamaan ammattiaan, mistä siitäkin ihmiset syyllistävät hirveästi itseään, Lappalainen pohtii.

Saunan takana -esityksessä työttömäksi on joutunut terveydenhoitaja, joka alkaa pitää kotisaunansa takana yksityisklinikkaa. Vaikean avioeron jäljiltä autistiseen psykoosiin, täydelliseen mykkyyteen ja taloudelliseen kuoppaan vaipunut äiti yrittää autella tytärtään tämän hoitolassa

– Tytär taas ei oikein omassa talousahdingossaan pysty eikä suostu ymmärtämään tilannetta, vaan purkaa pahaa oloaan äitiinsäkin, Lappalainen selvittää.

Vastaanotolle tulee toimeentulonsa menettänyt mies, jonka puolisokin on hylännyt. Puhetta hoitolassa riittää, mutta kohdataanko sillä aidosti toinen ihminen, onkin sitten toinen juttu.

– Ääritilanteissa kuitenkin on tärkeää, että on vierellä toinen tai toisia ihmisiä. Vaikka henkilöt tässä näytelmässä ovat epätoivoisia, he kuitenkin löytävät lohdun toisistaan, Lappalainen summaa.

Ja onko jääkiekolla joku rooli tässä kaikessa? On sillä.

Saunan takana Vantaan Näyttämöllä (Oraskuja 1) sai ensi iltansa lauantaina. Seuraavat esitykset ke 14.10. klo 19 ja pe 16.10. klo 19. Liput: 20 e, netticket.fi.

Lue myös tämä: Vantaa Näyttämön lastennäytelmää esitetty lähes tyhjille katsomoille – Yhdistyksen puheenjohtaja: "Pulassa ollaan"

Lisää teatterista: Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut