Politiikka: Vantaan kaupunginvaltuutettuna 20 vuotta toiminut Timo Auvinen (sit.) jättää kuntapolitiikan tämän kauden jälkeen.

Vantaalainen kaupunginvaltuutettu Timo Auvinen (sit.) on uuden edessä. Pitkään Vantaan kunnallispolitiikassa vaikuttanut Auvinen on päättänyt olla asettumatta ehdolle ensi kevään kuntavaaleissa.

20 vuotta kestänyt luottamustyö on pian päätöksessä.

Keskustan, perussuomalaisten ja sinisten valtuustoryhmissä sitoutumattomana istunut Auvinen kokee, että yksittäistä valtuutettua, joka ei ole minkään puolueen jäsen, ei päätöksenteossa juuri kuunnella.

Yksi tapa vaikuttaa ovat kuitenkin valtuustoaloite. Niissä Auvinen pohtii usein olleensa etukenossa. Usein on käynyt niin, että alkuperäinen aloite on tyrmätty, mutta ajan myötä asiat ovatkin toteutuneet.

– Vuonna 2016 jätin valtuustoaloitteen koululaisten itsenäisyyspäivän juhlasta, mutta se ei mennyt läpi. Vuodesta 2017 juhla on kuitenkin päätettiin järjestää ja siihen löytyikin rahaa, hän havainnollistaa.

Hän nostaa esille myös toisen esimerkin takavuosilta. Vuonna 2012 Auvinen jätti valtuustoaloitteen, jossa hän ehdotti kaupungin kiinteistöjen loisteputkien vaihtamista led-valoihin. Tuolloin ehdotusta pidettiin kalliina ja epäkäytännöllisenä. Nyt Vantaan kaupungin tavoitteena kuitenkin on, että esimerkiksi kaikki katuvalot vaihdetaan energiatehokkaisiin led-valoihin vuoteen 2030 mennessä.

Aina kun leikataan palveluista, se on vaikeaa.

Luottamustyöhön kuuluu väistämättä päätöksiä, jotka ovat myös raskaita. Auviselle vaikeimpia päätöksiä ovat olleet sellaiset, jotka ovat vaikuttaneet merkittävällä tavalla tavallisen vantaalaisen arkeen.

– Aina kun leikataan palveluista, se on vaikeaa.

Yritysten tehokkuudesta aktiivisesti puhunut valtuutettu turhautui vuosien mittaan siihen, että Vantaalla ei hänen mielestään uskallettu tehdä riittävän rohkeita päätöksiä, joilla olisi saatu aikaan suuria säästöjä.

Yksi tällainen on Vantaan kaupunginyhtiö Vantti, jonka myymisestä ja toiminnan tehostamisesta Auvinen on puhunut värikkäästi vuosia ja ottanut yhteen eritoten vasemmistopuolueiden kanssa.

– Vantissa saatiin kuitenkin 70 miljoonan euron edestä säästöjä, hän mainitsee kehuen yhtiön edellistä toimitusjohtajaa Liisa Sarjalaa toiminnan tehostamisesta.

Vuonna 2014 Auvinen ehdotti, että kaupunki leikkaisi omaa henkilöstöään tuhannella, ja säästäisi siten kymmeniä miljoonia euroja.

Hän on yhä sen kannalla, että Vantaalla tulisi tehdä rakenteellisia muutoksia eikä näennäisiä säästötoimenpiteitä.

Säästöjen miettiminen on ajankohtaista myös tällä hetkellä, kun valtuutetut pohtivat, mitä muutosesityksiä kaupunginjohtajan talousarvioon tehdään. Koronan kurittamaan kaupunkiin tarvitaan 30–40 miljoonan euron vuosittaiset säästöt.

Auvinen laittaisi ratikan rakentamisen jäihin.

– Käynnissä olevat suunnitelmat voisi tehdä valmiiksi, muta toteutusaikataulua olisi syytä miettiä, hän sanoo.

Lykkäämisen syy on yksinkertainen: raha.

– Jos käytämme liki 400 miljoonaa euroa ratikan rakentamiseen vuodesta 2023, ei Vantaalla jää rahaa investoida mihinkään, hän lataa.

Myös ratikan linjaus on asia, jonka voisi Auvisen mielestä nostaa uuteen tarkasteluun. Säästöjä löytyisi helposti myös sieltä.

– Tikkurilan Ratatien kautta kulkeva ratikka on kallein vaihtoehto ja yli 20 miljoonaa euroa kalliimpi kuin Lummetien kautta kulkeva, hän perustelee.

Valtuustokonkari kuitenkin epäilee, että radikaaleja päätöksiä ei tulla Vantaalla tekemään, sillä rohkeus ei riitä.

– Nyt ei mietitä rahaa ollenkaan, vaan otetaan surutta lainaa. Uudet valtuutetut eivät muista esimerkiksi muutaman vuoden takaisia aikoja, jolloin Vantaa haki lainoilleen korkosuojauksia.

Timo Auvinen

Näistä hänet muistetaan

Vantaan kuntapolitiikassa mukana vuodesta 2000 ensin varavaltuutettuna ja vuodesta 2004 valtuutettuna.

Ollut sitoutumattomana keskustan, perussuomalaisten ja sinisten valtuustoryhmissä.

Työurallaan työskennellyt muun yrittäjänä, konsulttina, yritystutkijana ja eduskunta-avustajana.

Auvisella on ollut tapana tukea rahallisesti eri puolueiden ehdokkaita heidän vaalikampanjoinnissaan. Hän on tukenut ”Auvisen listan” ehdokkaita esimerkiksi ostamalla vaalimainontaa lehdestä.

Lahjoittanut valtuuston kokouspalkkionsa hyväntekeväisyyteen vuodesta 2000. Yhteensä kokouspalkkioita on kertynyt hieman yli 100 000 euroa.

Summan hän on kohdentanut pääasiassa leukemiatutkimukseen, sillä hänen oma poikansa on sairastanut leukemian. Toinen lahjoituskohde oli Uuden Lastensairaalan rakentaminen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut