Yllättävä tutkimustulos: korona voi tarttua kännykästä, setelistä tai pankkikortista jopa kuukauden ajan

Koronavirus säilyy joillain pinnoilla tarttuvana jopa 28 päivää, jos lämpötila pysyy tasaisena eikä pinta altistu UV-säteille. Ella Karttunen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Tuore tutkimustulos Australiasta on noussut otsikoihin ympäri maailman. Tutkimus paljasti, että Covid-19-tautia aiheuttava virus voi säilyä teräs-, lasi-, muovi- ja paperipinnoilla tarttuvana huomattavasti pidempään kuin tähän saakka on ajateltu.

Australian kansallisen tiedeviraston tekemissä laboratoriotesteissä osoitettiin, että virus säilyi tasaisilla pinnoilla, kuten puhelimen näytöllä, seteleissä tai pankkikortin muovisella pinnalla jopa 28 päivää.

Aiemmat arvioit ovat vaihdelleet muutamasta päivästä noin viikkoon.

Tutkimus tehtiin kuitenkin kaukana ihmisten arkielämästä olevissa laboratorio-olosuhteissa siten, että huone oli pimeä ja sen lämpötila oli tasainen 20 astetta. Kun lämpötila tuplattiin, virus kuoli joiltain pinnoilta jopa vuorokaudessa.

Useissa tutkimuksissa on jo aiemmin todettu sekä UV-säteiden että lämpötilanvaihteluiden vaikuttavan merkittävästi koronaviruksen säilymiseen pinnoilla.

Tasaisessa lämpötilassa, poissa päivänvalosta saatu tutkimustulos saattaisi joidenkin tutkijoiden arvioiden mukaan selittää osittain lihajalostamoja ympäri maailman koetelleet tuhansien työntekijöiden tartunnat.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut