Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etätyö näkyy sähkölaskussa, sen sijaan merkittävässä työpaikkakeskittymässä sähkönkulutus notkahti jopa 20%

Arki: Kotien sähkönkulutus on lisääntynyt hieman korona-aikana, mutta Vantaan Aviapoliksen työpaikka-alueella sähköä kuluu jopa 20 prosenttia normaalia vähemmän.

Kun monen työt siirtyivät keväällä koronapandemian vuoksi työpaikoilta kotiin, se näkyy myös sähkönkulutuksessa. Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n kehityspäällikkö Juho Paloposki kiteyttää, että isoilla työpaikoilla, kuten toimistorakennuksissa, sähkönkulutus on laskenut, mutta kotitalouksissa noussut.

Vantaan Energia Sähköverkot seuraa sähkönkulutusta Vantaalla ja kaikki vantaalaiset kuuluvat siihen, vaikka olisivatkin valinneet sähkön toimittajaksi jonkun muun kuin Vantaan Energian sähkönmyyntiyhtiön Oomi Energian.

Sähköä kuluttavat nyt etätöiden aikana lisääntynyt ruoanlaitto ja työhön liittyvien laitteiden käyttö.

Kotitalouksien ja pienten yritysten sähkönkulutuksen kasvu Vantaalla ei kuitenkaan ole Paloposken mukaan merkittävää.

Iso muutoskin löytyy. Suurin väheneminen sähkönkulutuksessa on tapahtunut Aviapoliksen laajalla työpaikka-alueella, jossa sijaitsee myös Helsinki-Vantaan lentoasema.

Kun lentojen määrä romahti, myös ilmailuun liittyvät työt vähenivät. Lisäksi alueen yrityksistä lähdettiin mahdollisuuksien mukaan kotiin töihin.

– Aviapoliksen työpaikka-alueella koronan vaikutus näkyy selkeästi. Siellä sähkönkulutus on pudonnut noin 20 prosenttia, Paloposki kertoo.

Mitään mittavia säästöjä ei työpaikoilla kuitenkaan synny, vaikka suurin osa työntekijöistä olisi etätöissä. Tiloissa on edelleen pidettävä ilmastointi päällä ja valojakin tarvitaan.

Miltä sähkön kokonaiskulutus näyttää lähitulevaisuudessa, sitä on vaikea arvioida.

– Siihen vaikuttaa muun muassa lämpötila. Vantaalla on paljon sähkölämmitteisiä omakotitaloja, Paloposki huomauttaa.

Sähkönkulutuksen kasvu on Vantaalla muutoinkin alkanut taittua. Vuonna 2018 sähköä kului 1 916 gigawattituntia ja viime vuonna 1 904 gigawattituntia.

Paloposki sanoo, että lämpimän talven ja osin koronan takia vuoden 2020 kulutuksen ennustetaan olevan pienempi kuin 2019.

– Vaikka rakentaminen jatkuu, se on entistä energiatehokkaampaa. Lisäksi vanhoja kiinteistöjä saneerataan ja niiden eristystä parannetaan. Omakotitaloihin hankitaan ilmalämpöpumppuja, jotka säästävät sähköä merkittävästi sähkölämmitteisissä taloissa, Juho Paloposki luettelee syitä sähkönkulutuksen laskuun.