Vantaalaisopettaja kuvitti korona-arkea huumorilla – "Piirtäminen auttaa pään järjestämisessä"

Kirja: Niina Sivonen halusi opettajan arkea käsitteleviin kuvituksiinsa positiivisen vireen, poikkeuksellisen ajan haasteista huolimatta.

Koronakevään haasteet ja erikoiset tilanteet ovat kiteytyneet luokanopettaja Niina Sivosen esikoiskirjaan Verraton Vuosikerta – Opettajan arkea kaikesta koronaan ja takaisin (kustantaja Freeed).

Vantaalainen Sivonen kuvaa kirjassaan opettajan tyypillistä arkea koronakeväänä. Inspiraation lähteenä olivat usein omat oppilaat espoolaisessa Lähderannan koulussa.

Kouluarjesta syntyi visuaalinen päiväkirja.

– Ensimmäisen kuvan piirsin ennen poikkeusajan alkua. Me olimme vielä koulussa, kun yli 500 ihmisen kokoontumiset oli jo kielletty. Mietin, että miten se eroaa kokoontumisesta, jos koulun pihalla on yli 500 oppilasta, Niina Sivonen muistelee.

Siitä lähtien Sivonen kuvitti opettajan ja etäopetuksen arkea yhdellä kuvalla joka päivä. Kuvia syntyi myös niiltä päiviltä, kun koulut keväällä palasivat kahdeksi viikoksi lähiopetukseen.

– Piirtäminen on minulle stressin hallintaan liittyvä keino. Se auttaa pään järjestämisessä.

Etäopetuksessa hankalinta oli se, että oppilaita oli vaikea tukea niin hyvin kuin olisi halunnut.

Sivosen kuva syntyi noin tunnissa, jos aihe oli ”ihan kielen päällä”. Hän luonnosteli kuvan lyijykynällä ja piirsi mustalla tussilla päälle.

– Usein piirtelin yön pikkutunneilla, opettaja tunnustaa.

Etäopetuksessa oli monenlaisia hankaluuksia, mutta Niina Sivonen halusi kuviinsa positiivisen vireen. Hän jakoi piirroksiaan somessa, ja moni opettaja kommentoi kokevansa tilanteet aivan samalla tavalla.

– Halusin mukaan huumoria ja viestittää, että itselleen pitää olla armollinen, koska olemme uuden edessä.

– Opettajan ammatti on siinä mielessä perinteinen, että se vaatii fyysistä läsnäoloa. Etäopetuksessa hankalinta oli se, että oppilaita oli vaikea tukea niin hyvin kuin olisi halunnut tukea ja testata, että he ovat todella oppineet sen, mitä pitäisi oppia, Sivonen miettii.

Niina Sivonen kertoo piirtäneensä niin kauan kuin kynä on pysynyt kädessä. Ennen korona-aikaa kommentoivaa kirjaansa hän on piirtänyt havainnollistavaa oppimateriaalia, esimerkiksi verbien aikamuotoihin liittyviä kuvia.

Tällä hetkellä Niina Sivonen on vanhempainvapaalla, sillä perheen toinen lapsi syntyi elokuussa. Hän ei kuitenkaan kuvita vauva-arkea. Silloin kun kädet ovat hetken vapaana, hän piirtää lisää opetuskuvia.

– Opettaminen on minulle intohimo. Olen aina pitänyt opettajan työtä mainettaan rikkaampana ja monipuolisena. Halusin tuoda kirjassa esiin niin opettajan työn mahdollisuudet kuin mahdottomuudet, Sivonen sanoo.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut