Asunnottomuus uhkaa uusia ryhmiä – Korona vei monen yksinyrittäjän ja "nollasopparilaisen" tulot

Raha: Asunnottomien yötä vietetään lauantaina 17. lokakuuta.

Liisa Virtanen ja Tanja Kuurola petaavat vuoteita Koisorannan palvelukeskuksessa. Asumispäivystyksessä on 26 paikkaa ja siellä saa yösijan lisäksi ilmaisen aamu- ja iltapalan. Arkisto/Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Asunnottomuutta päivittäin kohtaava Tanja Kuurola saa käteensä kuvitteellisen taikasauvan. Mitä hän sitä heilauttaessaan toivoisi saadakseen asunnottomuusongelman katoamaan?

– Voisin toivoa lisää kohtuuhintaisia asuntoja, mutta ehkä kuitenkin toivoisin lisää tukea asumiseen.

Muun muassa yömajoitusta tarjoavassa Koisorannan palvelukeskuksessa työskentelevä Kuurola toivoisi tukea torppaamaan ihmisten elämänhallinnan ongelmien kasvamista niin suuriksi, että ne estävät oman asunnon saamisen tai vuokrasuhteen säilyttämisen.

Tukea tarvitaan Kuurolan mukaan esimerkiksi silloin kun asunnottomana ollut viimein saa oman kodin. Punaisen Ristin ylläpitämässä Nuorten turvatalossa Rekolan kartanossa työskentelevä Hanna Haverinen tuntee vantaalaisten nuorten ja nuorten aikuisten ahdinkoa. Myös hän puhuu asumiseen tarvittavasta tuesta.

–  Asunnottomuuden ennaltaehkäisyä on myös se, että nuori kykenee säilyttämään nykyisen asuntonsa.

Koronaepidemia on Haverisen mukaan tuonut tukea tarvitsevien piiriin uuden ryhmän nuoria.

Yksinyrittäjien tulot ovat loppuneet kuin seinään.

–  Aiemmin riittävän hyvin pärjänneiden nuorten tilanteet voivat kriisiytyä, kun korona on vienyt töitä nuorilta ”nollasopparilaisilta”. Talouden koossa pitäminen etuuksilla voi olla näille nuorille uutta, eikä niitä siksi osata hakea. Käytännössä nuorella voi olla tilanne, jossa on valittava, maksaako vuokran vai jättääkö rahaa elämiseen, Haverinen kertoo.

Nollasopimus on työsopimus, joka ei takaa tarvittaessa työhön kutsuttavalle yhtään työtuntia.

Haverinen toteaa, että nollasopimuksilla työskentelee moni nuori esimerkiksi koronan pahoin kolhimalla ravintola-alalla. Asunnottomuudesta puhutaan Vantaalla perinteisessä Asunnottomien yö -tapahtumassa, joka järjestetään lauantaina 17. lokakuuta.

Tänä vuonna tapahtuman teemana on oma koti hurjan kallis. Teema viestii Kuurolankin mainitsemasta kohtuuhintaisten asuntojen tarpeesta.

Vantaan tapahtumasta päävastuun kantavan Vantaan asunnottomien hyvinvoinnin tuki ry:n puheenjohtaja Tiina Tuomela toivoo Vantaallekin lisää kohtuuhintaisia asuntoja.

– Muun muassa Y-säätiö on maininnut asumisen olevan kohtuuhintaista, jos asumiseen kuluu enintään 25–30 prosenttia nettotuloista.

Yksiön vuokra on Vantaalla harvoin alle 700 euron. Jotta asuminen sellaisessa yksiössä olisi kohtuuhintaista, asukkaan nettotulojen tulisi olla noin 2 300 euroa.

Tommi Suoknuuti ja Hanna Haverinen työskentelevät Nuorten turvatalossa. Liisa Virtanen ja Tanja Kuurola auttavat asunnottomia Koisorannan palvelukeskuksessa. Nelikko näkee työssään koronaepidemian synnyttämää ahdinkoa. Päivi Tuovinen

– Eihän tuo useinkaan Vantaalla toteudu, Tuomela lausuu.

Myös Tuomela mainitsee asumiseen saatavan tuen merkityksen. Hän kehuu Vailla vakinaista asuntoa ry:n asumisneuvoja Ulla Pyyvaaran Vantaalla tekemää työtä. Pyyvaara tarjoaa Kuurolan ja Haverisen peräänkuuluttamaa tukea asumisen asioihin ja muun muassa tukien hakemiseen.

Haverinen toteaa koronaepidemian tuoneen ongelmia nollasopimuksella työskenteleville, Tuomela lisää koronan näkyvän myös yrittäjien asunnottomuutena.

– Yksinyrittäjien tulot ovat loppuneet kuin seinään. Heille tilanne voi olla täysin uusi. Ja jos samaan tilanteeseen tulee vielä muita vastoinkäymisiä, Tuomela pohtii.

Kuurola muistuttaa ponnekkaasti, ettei asunnottomuus ole vain päihderiippuvaisten ongelma. Koisorannassa on nähty muun muassa lentoaseman alueella työskentelevien ahdinkoa.

Tapahtuma

Asunnottomien yö Tikkurilassa

Tapahtuma Tikkurilan uudella torilla lauantaina 17. lokakuuta.

Kuntapäättäjien paneeli kello 17.

Kello 19 sytytetään Asunnottomien yön tulet ja apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö pitää puheen.

Loppuillasta musiikkia.

Tarjolla syötävää, ilmaisvaatekirppis, eri toimijoiden pisteitä.

Turvallisuuden takaamiseksi esillä on käsidesiä, maskeja, ja turvaväleistä pidetään huolta.

Facebook.com/vantaa.asunnottomienyo/

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut