Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mikä on pelon hinta lähiöiden ravintolakulttuurille? – Turhaan vastakkainasetteluun ja panikointiin ei pidä sortua

Kun ravintolat toimivat vastuullisesti ja asiakkaat toimivat vastuullisesti, on meillä mahdollisuus jatkaa elämistä tilanteesta huolimatta, kirjoittajat korostavat.

Sunnuntaina 11. lokakuuta astuivat voimaan ravintolatoiminnan uudet koronarajoitukset. Takana on kovan taistelun kevät, josta selvisimme hengissä, mutta edelleen hengästyneinä.

Nyt roikumme kaksin käsin uudelleen kallionkielekkeellä, ja kyse on siitä, kuinka kauan ote vielä pitää. Tulevat kuukaudet näyttävät, kuinka ravintola-alalle toisessa aallossa käy.

Lähiöiden ravintolat ovat usein paljon muutakin kuin ruokailu- tai juomapaikkoja. Niillä on tärkeä rooli osana paikallista kulttuuria.

Ruokaravintolamme Myyrmäessä on ollut toiminnassa kohta viisi vuotta ja uusi pubi avattiin viime kesäkuussa. Tärkein arvomme on paikallisuus.

Mitä se käytännössä tarkoittaa? Tähän mennessä olemme muun muassa investoineet noin puoli miljoonaa euroa lainarahaa länsivantaalaiseen ravintolatarjontaan ja kehittäminen jatkuu, jos korona suo.

Näiden vuosien mittaan olemme panostaneet länsivantaalaiseen nuorisourheiluun ja paikalliseen kulttuuritoimintaan kymmenillä tuhansilla euroilla sekä suorana rahallisena tukena että maksuttomina palveluina.

Jaamme päivittäin ruokaa vähävaraisille avuntarvitsijoille, toimintamme aikana olemme lahjoittaneet ruokaa jo yli 4 000 kiloa. Teemme yhteistyötä paikallisten seurakuntien ja koulujen kanssa ja tarjoamme harjoittelu- ja työpaikkoja opiskelijoille ja vaikeasti työllistyville. Lisäksi työllistämme 20 ravintola-alan ammattilaista Vantaalta ja lähialueilta.

Ensisijainen tehtävämme on luoda kannattavaa liiketoimintaa. Nyt ei kuitenkaan ole kyse vain kahdesta myyrmäkeläisestä ravintolasta tai niiden omistajista. Eikä edes paristakymmenestä vantaalaisesta työpaikasta.

Tässä on kyse myös Länsi-Vantaan ravintolakulttuurista, panostuksista paikalliseen yhteisöön ja sen elinvoimaisuuteen. Olisi surullista ja täysin kohtuutonta, jos menettäisimme kaiken tämän meitä riivaavan pandemian ja siitä seuraavien ihmisten pelkojen vuoksi.

Me ravintola-alalla suhtaudumme tilanteeseen hyvin vakavasti ja teemme kaikkemme asiakkaiden turvallisuuden ja epidemian rajoittamisen eteen. Hyvä hygienia on ravintoloille elinehto, oli koronaa tai ei.

Kun ravintolat toimivat vastuullisesti ja asiakkaat toimivat vastuullisesti, on meillä mahdollisuus jatkaa elämistä tilanteesta huolimatta. Me sitoudumme omalta osaltamme täysin hallituksen laatimiin uusiin rajoituksiin ja niiden noudattamiseen, mutta sanoudumme irti pelonlietsonnasta.

Turhaan vastakkainasetteluun ja panikointiin ei pidä sortua. Tätä ovat tuoneet esiin myös terveydenhuollon ammattilaiset.

Nyt tarvitaan empatiaa, rauhallisuutta ja yhteistä vastuunkantoa. Kaikki voitava on tehtävä koronan voittamiseksi, ja jokainen voi kantaa kortensa kekoon. Sen voi tehdä käyttämällä paikallisia palveluita, noudattamalla huolellisuutta ja pysymällä kotona, kun on sairas.

Yritystoiminta, työpaikat ja paremman Länsi-Vantaan kehittäminen turvataan vain ja ainoastaan yhteistyöllä. Pidetään päät kylminä ja sydämet lämpiminä. Nyt jos koskaan tarvitsemme toisiamme.

Tomi Puikkonen ja Toni Aalto Wanda’sin ja Pub Wasken ravintoloitsijat Myyrmäki