Kuluva syksy yllätti poliisin Vantaalla – "Tehtävien luonne on muuttunut"

Poliisia ovat Vantaalla tänä syksynä työllistäneet erityisesti yksilönsuojaan liittyvät tehtävät. Arkisto/Toni Forssell

Tiina Örn

Kuluvan syksyn viikonloppuyöt ovat olleet poliisille Vantaalla yllättävän kiireistä aikaa, toteaa komisario Jarmo Ojala Itä-Uudenmaan poliisista.

– Viikonloppuina on ollut jopa yli 300 tehtävää yössä ja tehtävien vakiomäärä on ollut noin 230 per yö, Ojala kertoo.

Hän sanoo kiireen yllättäneen siksi, että yleensä ilmojen kylmeneminen näkyy tehtävämäärien laskuna.

Lukumäärässä ovat mukana kaikki Itä-Uudenmaan poliisin tehtävät. Vantaan osuus tehtävistä on yleensä peräti 45 prosenttia, vaikka Vantaan lisäksi Itä-Uudenmaan poliisin toimialueeseen kuuluu 14 muuta kuntaa.

Kiirettä on riittänyt, vaikka lokakuun alussa tulivat voimaan uudet koronaepidemian hillitsemiseksi asetetut rajoitukset ravintoloille. Rajoituksilla suitsitaan ravintoloiden aukioloaikoja ja rajoitetaan asiakasmäärää.

Häiriöt ja tappelut vantaalaisten ravintoloiden lähistöllä ovat Ojalan mukaan rajoitusten myötä jonkin verran vähentyneet ja osittain myös siirtyneet aikaisempaan aikaan.

Itä-Uudellamaalla poliisin ovat tänä syksynä pitäneet kiireisenä erityisesti niin kutsutut yksilönsuojaan liittyvät tehtävät.

– Ne ovat esimerkiksi häiriökäyttäytymiseen ja päihtyneisiin henkilöihin liittyviä tehtäviä. Sitten on ollut tarkastustehtäviä. Ihmiset ilmoittavat meille huolensa, kun eivät saa tuttuunsa yhteyttä, ja me käymme tarkistamassa, että kaikki on hyvin.

Ravintoloiden lähistöillä on rettelöity vähemmän, mutta häiriökäyttäytyminen on siirtynyt koteihin.

– Voisi sanoa, että poliisin tehtävien luonne on muuttunut.

Ojala huomauttaa, etteivät perheväkivaltaan liittyvät tehtävät ole merkittävästi lisääntyneet. Poliisi on sen sijaan haluttu paikalle tavallista useammin esimerkiksi kodeista kantautuvan metelin takia.

– Naapurit ovat tehneet ilmoituksia häiriöistä. Kyllähän siinä näkyy varmasti se, että nyt ihmiset käyttävät enemmän alkoholia kotona. Myös mielenterveyden ongelmien lisääntyminen näkyy meidän työssämme, Ojala kertoo.

Poliisia työllistävät jossain määrin vielä syysaikaankin erilaiset autojen ja mopojen kokoontumiset, jotka osa asukkaista kokee häiriöiksi.

Ojala kuvaa koronaepidemian tuoneen poliisin työhön myös kokonaan uuden elementin.

– Työtä lisää henkilöstön jatkuva informointi siitä, missä koronaepidemian suhteen milloinkin mennään. Myös kokouskäytännöt on jouduttu uudistamaan, ja poliisi joutuu työssään käyttämään enemmän suojavälineitä ja aina mahdollisuuksien mukaan huolehtimaan turvaetäisyyksistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut