Cyclocross-pyöräily on syyslaji ja polkijat useimmiten yltä päältä kurassa – "Se on kiva bonus"

Urheilu: Jos pitää pyöräilystä eikä kammoksu kuraa, saattaa cyclocross olla oikea lajivalinta. Kilpailukausi painottuu loppusyksyyn. Ehkä juuri siksi, että rapa roiskuisi.

Korson Kaiun pyöräilijät Jarkko Leivo (edessä), Viljami Jalonen ja Nuutti Toivonen etenivät 14-vuotiaiden startissa peräkkäin kuraisella uralla. Lopputuloksissa Toivonen oli toinen, Jalonen neljäs ja Leivo viides. Matti Hannula

Matti Hannula

Pyöräily on hieno harrastus, ja jos ihan kilpailla haluaa, löytyy alalajeja moneen makuun.

Cyclocross on vaihtoehdoista tuoreimmasta päästä. Simonkylässä oli viikko sitten mahdollista joko seurata cyclocross-kisaa turvallisesti sivusta tai halutessaan kokeillakin, miltä meno maistuu niljakkaalla ajouralla.

– Cyclocross on lähtöisin Belgiasta ja levinnyt sieltä ympäri Eurooppaa. Esimerkiksi Hollannissa cyclocross on erittäin suosittua, valottaa lajiaktiivi Eerika Eerikäinen, joka toimi Hiiriharjun tekomäen eli Möskärin ympäristössä viikko sitten järjestetyn HEL CX Cupin osakilpailun johtajana.

Cyclocrossia ajetaan melko kapeilla renkailla ilman jousituksia. Kisareitit kulkevat esimerkiksi poluilla ja hiekkateillä, ja radalle on usein asetettu esteitä ynnä muita haasteita, jotka tekevät lajista hyvin teknisen.

– Cyclocross on syyslaji. Maasto on tietysti silloin haastavampi. Itsensä kuraiseksi saaminen ei toki ole välttämätöntä, mutta se on kiva bonus, helsinkiläistä Reaktor Stanga Racing -seuraa itse edustava Eerikäinen naurahtaa.

Korson Kaiun 14-vuotiaat tytöt Viivi Turpeinen (vas.) ja Ella Koivula olivat puhtain kasvoin ja puseroin vielä ennen oman ikäluokkansa starttia. Matti Hannula

Reaktor Stanga Racing vastasi Simonkylän osakilpailun järjestelyistä. Sarjaan kuuluu viisi osakilpailua.

Edellissunnuntaina kisattiin Lappeenrannassa ja sitten Simonkylässä. Tänä viikonloppuna kisataan Keravalla, viikon päästä Porvoossa ja sunnuntaina 1. marraskuuta Hakunilassa, missä sitä edellisenä päivänä ratkotaan SM-mitalit. Molempien Hakunilan kisapäivien järjestelyvastuun kantaa Korson Kaiku.

Cyclocrossin voi Eerikäisen mukaan aloittaa minkä ikäisenä tahansa.

– Nuorimpien lähtöihin voi tulla vaikka potkupyörällä, ja kokeilemaan voi tulla myös ilman tarkkoja rengas- tai muita rajoitteita. Itse ostin cyclocross-pyörän kolmekymppisenä, mutta paljon vanhempanakin voi vielä aloittaa. Ja cyclocrossiahan voi harjoitella koska hyvänsä ja missä tahansa.

HEL CX Cupin osakilpailuihin osallistuu yleensä toistasataa kilpailijaa. Suomessa erittäin aktiivista cyclocross-toimintaa on pääkaupunkiseudun ja sen kehyskuntien lisäksi varsinkin Lappeenrannassa ja Oulussa.

Kuraisuus kuuluu cyclocrossiin, todisti Viivi Turpeisen kisan jälkeinen look. Matti Hannula

Korson Kaiku on vahvasti edustettuna HEL CX Cupissa. Seuran tämän hetken kirkkain tähti, 17-vuotias Annina Ahtosalo, voitti Simonkylässä naisten Elite-sarjan. Vantaalaisseuralle tuli tukku muitakin hyviä sijoituksia. Ella Koivula muun muassa tuli N14-sarjassa toiseksi.

– Neljävuotiaasta asti olen pyöräillyt ja kuusivuotiaasta asti kisannut. Tässä viehättää vauhti sekä se, että pääsee haastamaan itseään ja samalla muita, perusteli päiväkumpulainen Koivula lajivalintaansa.

Samanikäisten poikien kisaan starttasi peräti viisi Korson Kaiun edustajaa. Heistä vihtiläinen Jarkko Leivo osallistui vasta ensimmäiseen cyclocross-kisaansa ja sijoittui viidenneksi.

– Ihan hyvin meni, omalla tasollani, totesi Leivo ja kertoi aloittaneensa kilpapyöräilyn jo kuusivuotiaana maantiepyörällä.

– Pari vuotta sitten tuli vuoden tauko, mutta viime vuonna aloitin pyöräilyharrastuksen uudestaan XC:llä eli maastopyörällä.

– Onhan tämä cyclocross tosi hauskaa. Ylämäet ja muta ovat tässä kaikkein hauskinta, totesi Leivo heti maaliintulon jälkeen paljon mustia pisteitä poskillaan. Leivon kisa-asukin ikään kuin huusi pesukoneeseen pääsyä.

Laji

Cyclocross

Pyöräilyn syys- ja talvilaji, joka on erittäin suosittu muun muassa Belgiassa ja Hollannissa.

”Krossissa” yhdistyvät maastopyöräilyn teknisyys ja maantiepyöräilyn vauhti.

Tuttu näky lajissa ovat kuraiset kuskit ja polkupyörän olalla kantaminen radan teknisimmissä kohdissa. Ajoaika on noin 30-60 min. ja yhden kierroksen pituus noin 2,5-3,5 km.

Kilpailussa ajetaan mahdollisimman monta kierrosta määritellyssä ajoajassa.

Rata sisältää pääosin metsäpolkuja, hiekkatietä, esteiden ylityksiä sekä kannettavia porrasaskelmia, mutaa, hiekkaa ja mahdollisesti niittyalueita.

Lähde: helcx.com

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut