Murha toisensa perään eristyneellä saarella – Tikkurilan Teatterin mysteerijännärin askelmerkit on piirtänyt dekkarikuningatar Agatha Christie

On luonnollista, että Agatha Christien tarinaan perustuvan näytelmän ohjaa Aarne Linden, Lovecraft-kauhutrilogian osat aiemmin Tikkurilan Teatterissa menestyksellisesti luotsannut jännityksen ystävä.

– Kauhu, jännitys ja mysteeri ovat tyylilajeja, jotka minua kiehtovat. On aina hykerryttävää, jos onnistuu luomaan kummitusjuttu iltanuotiolla -tyyppisen tunnelman. Sitä olen tässäkin tavoitellut, Linden sanoo perjantaina ensi-iltansa saaneesta Eikä yksikään pelastunut -näytelmästä.

Linden on halunnut kunnioittaa niin alkuperäisteosta kuin kirjailijaa itseään.

– Olen itse pienestä pitäen marinoitunut Christien maailmassa, hän toteaa

– Porttihuumeena sinne oli erityisesti David Suchetin esittämä salapoliisi Hercule Poirot, jota pääsi seuraamaan Ylen kanavilla. Kirjoja aloin ahmia sitten, kun tajusin, että tv-elokuvat perustuvat niihin.

Vahaviiksinen belgialainen salapoliisi ei Christien kaikissa kirjoissa esiinny eikä myöskään Vernissassa nähtävässä mysteerissä, mutta työryhmässä kaikille tuttu hahmo on kuitenkin keskusteluissa ollut läsnä.

– Osa ryhmäläisistä ei ole koskaan halunnut nähdä elokuvaa, jossa Poirot kuolee. Kun itse sen aikoinaan näin, kyllähän siitä surutyö seurasi, Linden myöntää.

Christie kirjoitti Eikä yksikään pelastunut -tarinan vuonna 1939. Siinä kymmenen henkilöä kokoontuu eristyksissä olevalle saarelle, jonne kutsun lähettänyt isäntäpari loistaa vieraiden hämmästykseksi poissaolollaan. Ja niinpä sitten päästään asiaan, vieraista jokainen saa kuulla syyllistyneensä murhaan ja yksi toisensa jälkeen heistä päätyy kokemaan karun kohtalon.

Lindenille mieluisasta aavemaisesta ilmapiiristä ei siis lähtökohtaisestakaan ole pulaa. Pelästyttäviä kohtauksia hän sen sijaan ei ehdoin tahdoin rakenna.

– Jos niitä on, ne ovat tarkoin mietittyjä. Haluan tuottaa ihmisille vaaratonta vaaraa, Linden kiteyttää Jarkko Martikaisen biisitekstin sanaparia lainaten.

Näytelmää ei ole aiemmin esitetty Tikkurilan Teatterissa. Sen tekemisestä päätettiin Lindenin ehdotuksesta viime vuoden kesällä.

Tässä maailman hetkessä ei varmaan olisi tullut mieleenikään ehdottaa tätä lavalle, Linden uskoo.

– Tosin aina jos lähipiirissä tai maailmalla tapahtuu jotain ikävää, jonkin aikaa mietin, onko minulla oikeutta ikään kuin tuoda jotain pahuutta maailmaan lisää tällaisen tekstin kautta. Mutta pääsen kuopasta ylös, kun muistan, että eivät nämä tekemiset enkä minä itsekään ole mitään niin tärkeätä ja suurta, että tällaisilla töillä olisi hirveän paljon vaikutusta, hän naurahtaa.

– Ja kun katsomopaikat on vähennetty puoleen ja turvatoimista muutenkin tarkasti huolehdittu, niin tuntui siltäkin osin, että kyllä tämän voi maaliin viedä.

Tikkurilan Teatterin Eikä yksikään pelastunut -murhamysteeri Vernissasalissa (Tikkurilantie 36) sai ensi-iltansa perjantaina. Seuraavat esitykset, ke 21.10. klo 13 sekä 19 ja pe 30.10. klo 19. Liput 20/18 e, netticket.fi ja Vantaa-infot. Lisätiedot: www.tikkurilanteatteri.fi

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut