Vantaalla on sairastunut koronaan yli 1 400 ihmistä – joukkoaltistuksia on paljon ja ne työllistävät jäljittäjiä merkittävästi

Varistossa aloitettiin koronatestaus kesällä. Vantaalla oli maanantaihin mennessä sairastunut koronaan runsaat 1 400 henkilöä. Marjo J. Rämö

Korona: Kaupungin testipaikoilla näyte otetaan maksutta.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Covid-19-viruksen aiheuttamaan tautiin on Vantaalla sairastunut tänä vuonna yhteensä 1 407 henkilöä. Luku on maanantai-illalta. Vastaava luku Helsingissä oli 4 551 ja Espoossa 1 472. Koko maassa sairastuneita oli maanantaina 13 555.

Taudin ilmaantuvuusluku Vantaalla on kahden viime viikon ajalta 77 sataatuhatta asukasta kohden.

Vantaalla on menehtynyt koronaan yhteensä 46 henkilöä.

– Heistä valtaosa on ollut ikääntyneitä, sanoo Vantaan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kirsi Valtonen.

Viime viikolla kaupunki tiedotti, että päiväkodeissa ja kouluissa oli asetettu karanteeniin yli 300 henkeä.

– Tietojärjestelmämuutosten vuoksi emme ole enää pitkään aikaan pystyneet ilmoittamaan karanteeniin asetettujen kokonaismäärää, Valtonen toteaa.

Joukkoaltistukset työllistävät tartunnanjäljitystä huomattavasti.

Eri järjestelmistä yhdistellen hän arvioi, että karanteeniin on määrätty yhteensä noin 6 000 ihmistä.

Vantaalla on tällä hetkellä noin 20 vakituista tartunnanjäljittäjää.

– Lisäksi meillä on 20–30 henkilön verkosto, joka tekee vuoroja tarvittaessa. Olemme lisänneet resurssia tartunnanjäljitykseen, mutta tautitilanteen heikentyessä resurssia tarvitaan jatkuvasti lisää, Valtonen kertoo.

Ylilääkäri lisää vielä, että joukkoaltistuksia on paljon.

– Se työllistää tartunnanjäljitystä huomattavasti.

Viime viikolla kaupunki tiedotti länsivantaalaisen ravintolan useasta koronatartunnasta ja julkisti poikkeuksellisesti myös ravintolan nimen. Valtonen selitti epätavallista ratkaisua sillä, että olisi ollut iso ja miltei mahdoton työ löytää kaikki mahdollisesti virukselle altistuneet.

Sairastuneiden lähikontaktit oli kartoitettu ja heidät oli asetettu karanteeniin, mutta laajempi tiedotus mahdollisesta altistumisesta oli tarpeen.

Koronatestiin pääsee Vantaalla nyt vuorokauden sisällä.

– Vantaalla testauspaikkoina ovat Varisto ja Peijaksen sairaala. Voimme käyttää myös muita Husin näytteenottopisteitä (Jorvi ja Meilahden kolmiosairaala).

Variston näytteenottopiste on avoinna joka päivä kello 8–16.

Tulokset tulevat ainakin tällä hetkellä nopeasti, jopa seuraavana päivänä.

Valtonen kertoo, että julkisen terveydenhuollon pisteissä näytteenotto on maksuton. Näytteitä otetaan myös yksityisillä lääkäriasemilla, mutta maksua vastaan.

Tammistossa asuva Anette Forsström kävi koronatestissä Varistossa 7. lokakuuta. Hän varasi ajan netistä lievästi oirehtiville tarkoitetusta Koronabotti-palvelusta ja kaikki sujui nopeasti.

– Kävin testissä puoliltapäivin keskiviikkona ja tulos tuli tekstarina jo varhain perjantaina kello 04.16.

Positiivinen tulos soitetaan ja negatiivisesta lähetetään tekstiviesti. Tuloksen näkee lisäksi omakanta.fi-palvelussa tai Maisa-asiakasportaalissa heti, kun se on valmistunut.

Nyt myös huoltaja voi varata Koronabotista (korona.hus.fi) testiajan alle 16-vuotiaalle lapselle.

Puhelimellakin saa apua, jos epäilee koronatartuntaa. Terveysasemien puhelinpalvelu vastaa numerossa 09 839 50 000 arkisin kello 8–16 ja viikonloppuisin kello 8–14.

Puhelinpalvelussa hoitaja arvioi soittajan tilanteen ja tekee lähetteen testaukseen.

Viikonloppuisin terveysasemien puhelinpalvelu palvelee vain koronavirusepäilyyn liittyviä asioita. Virka-ajan ulkopuolella toimii päivystysapu numerossa 116 117.

Koronavirus

Kuumetta, yskää, nuhaa

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Sen oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli.

Taudin yhteydessä on myös kuvattu häiriöitä maku- ja hajuaistissa.

Viruksen leviämisen estämiseksi pitää suojata muita altistumiselta ja huolehtia käsihygieniasta. Suositus on, että käsiä pestään vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan.

Yskiessä tai aivastaessa pitää suojata suu ja nenä paperiliinalla tai puseron hihan yläosalla.

Ulkona liikkuessa on hyvä pitää vähintään 1–2 metrin etäisyyttä muihin ihmisiin. Jos riittävää etäisyyttä ei pysty pitämään, suositellaan kasvomaskia.

Lähde: THL

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut