Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Sisäilmaongelmaisen Pyhän Annan lastenkirkon tilat Itä-Hakkilassa ovat olleet käyttämättä vuodesta 2015 lähtien ja vieläkin sen tulevaisuus on epäselvä. Niin kirkon purkamiselle kuin kunnostamiselle ja mahdolliselle suojelulle on kannatusta.

Purkamisen puolustajat vetoavat rahaan, sillä peruskorjaus maksaa arviolta kaksi miljoonaa euroa eikä se takaa, että tiloista saa toimivat. Säilyttämisen kannattajat puolustavat kirkkotiloja muun muassa siksi, että ne ovat alueen asukkaille tärkeitä kokoontumispaikkoja.

Vantaan kaupunginmuseon arviossa todetaan, että rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot ovat merkittäviä. Myös Museovirasto katsoo, että lastenkirkolla on rakennusperintölain tarkoittamaa valtakunnallista merkitystä. Merkitys tulee siitä, että se on suunniteltu lapsille, mikä on kirkollisessa rakentamisessa poikkeuksellista.

Museoviraston mukaan rakennuksen suojelu kannattaa tehdä asemakaavalla. Suojelu vaatii asemakaavanmuutoksen.

Kirkon säilyttämistä ajava Itä-Hakkilan Omakotiyhdistys teki Uudenmaan ely-keskukselle rakennussuojeluesityksen 2019 ja ely-keskus on nyt pyytänyt siitä lausuntoa Vantaan kaupungilta.

Lausunnossa todetaan, että rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot on mahdollista suojella asemakaavoituksella. Kaupunki huomauttaa syyskuussa antamassaan lausunnossa, että "rakennuksella pitää olla toimiva käyttökonsepti, joka takaa sen säilymisen ja perustelee tarvittavat investoinnit rakennuksen saattamisesta käyttäjilleen turvalliseen kuntoon".

Lue myös: Pyhän Annan lastenkirkon kohtalo jäi auki – korjausasiassa halutaan nyt kuulla riippumatonta ammattilaista

Vantaan seurakuntien yhteiset luottamushenkilöt eivät ole vielä tehneet lopullista päätöstä lastenkirkon kohtalosta.

Seurakuntayhtymän toukokuussa aloittanut kiinteistöjohtaja Timo Kraufvelin toteaa, että rahaa korjaamiseen ei ole. Lisäksi toiminta kirkosta on jo asettunut muualle, kuten Länsimäkeen.

– Kirkon suojelu ei edistäisi rakennuksen käyttöönottoa.

Lue myös: Sadat vantaalaiset vetoavat lastenkirkon korjaamisen puolesta