Nuoret ottavat kantaa Vantaan budjettiin – "Kouluruoka kilpailutettava, mieluummin leikkauksia palveluista kuin veronkorotuksia..."

Kaupunginjohtajan tuore budjettiesitys on tullut tutuksi Vantaan nuorisovaltuustossa vaikuttaville Matilda Hoviniemelle ja Santeri Parkkoselle. Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Vantaan kuntapäättäjät käsittelevät omissa valtuustoryhmissään kaupunginjohtaja Ritva Viljasen talousarvioesitystä vuodelle 2021.

Myös Vantaan nuorisovaltuusto (nuva) otti budjettiesitykseen kantaa. Nuorisovaltuutetut toivovat, että heidän mielipiteillään on painoarvoa päätöksiä tehtäessä.

– Päätösten seuraukset näkyvät kokonaisuudessaan vasta vuosikymmenien päästä, jolloin ne vaikuttavat kaikista merkittävimmin meidän ikäluokkaamme, muistutetaan kannanotossa.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Matilda Hoviniemi toteaa nuvan pitävän esityksen ansiona muun muassa sitä, ettei säästöjä pyritä samaan aikaiseksi suurentamalla koulutuksen ryhmäkokoja kohtuuttomasti.

Budjettiesityksessä nuoria ilahduttivat myös Hiilineutraali Vantaa 2030 -tavoitteeseen ja muihin energiansäästötavoitteisiin pyrkiminen.

Kaupungin taloutta kokonaisuutena tarkasteltaessa nuorisovaltuusto päätyi Hoviniemen mukaan siihen, että palveluista leikkaaminen, "palveluiden järkeistäminen", on veronkorotuksia parempi vaihtoehto.

Kannanotossa toivotaankin, että Vantaalla pohditaan entistäkin tarkemmin resurssien käyttöä ja puretaan mahdollisia päällekkäisiä palveluita.

Puheenjohtaja Hoviniemi ja varapuheenjohtaja Santeri Parkkonen toivovat, että Vantaalla ymmärrettäisiin ennaltaehkäisevän tuen merkitys esimerkiksi syrjäytymisen torjumisessa.

Kannanotossa mainitaan esimerkkinä mielenterveyden ongelmien kanssa kamppailevat nuoret. Heidät tulisi saada oikeiden palveluiden ja toimijoiden luokse ennen kuin tilanne syvenee.

– Palveluita voisi keskittää, mutta siinä tulisi varmistua, että palvelut ovat edelleen helposti saatavilla niin Itä- kuin Länsi-Vantaalla.

Nuva ottaa kantaa myös Vantaan kouluruoan palveluntuottajamalliin.

– Sitä tulisi muuttaa aidosti palvelevampaan muotoon esimerkiksi kilpailuttamalla palvelu uudelleen julkisten ja yksityisten palveluntarjoajien välillä. Kaupungin omistaman yhtiön erityisasema ei saisi olla esteenä laadukkaalle kouluruoalle, kannanotossa todetaan.

Lue myös: Matilda Hoviniemi valittiin uuden nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut