Vantaalainen Sanna Venäläinen osallistui ainoana suomalaisnaisena kansainväliseen crossfit-kilpailuun maailman parhaiden joukossa

Sanna Venäläinen harjoittelee kolmen viikon jaksoissa kaksi kovaa ja yhden kevyemmän viikon. Kovilla viikoilla on kahdeksan treeniä, kevyellä viisi. Päivi Tuovinen

Matti Hannula

Yleisurheilun kymmenottelua on pidetty urheilulajeista monipuolisimpana. Mutta sekin taitaa jäädä kakkoseksi crossfitille, joka keksittiin Kaliforniassa viime vuosituhannen lopussa ja rantautui Suomeen vuonna 2007.

Kun Sanna Venäläistä pyytää kuvailemaan, mitä on crossfit, on vastaus ytimekäs:

– Vähän kaikkea.

Crossfitissä on muun muassa painonnosto- ja voimisteluelementtejä, juoksemista, uintia ja erilaisia laitteita. Tietyssä ajassa pitää esimerkiksi tehdä mahdollisimman monta toistoa.

– Erilaisilla yhdistelmillä erilaisia liikkeitä ja suorituksia mittaamalla selvitetään, kenellä on kovin kunto, Venäläinen jatkaa lajiesittelyä.

– Crossfittaajat ovat hyviä kaikessa, mutta eivät yleensä superhyviä missään, hän luonnehtii itseään ja ”lajitovereitaan”.

Lue myös: Suursuosittu CrossFit on kuin uskonlahko – "Monet jäävät kerralla koukkuun"

Crossfit on monipuolinen laji, jossa erilaisia liikkeitä ja liikeyhdistelmiä sekä suorituksia mittaamalla selvitetään, kenellä on kovin kunto. Päivi Tuovinen

Crossfitin lähtökohtainen tarkoitus on luoda urheilijan perikuva, joka on samanveroisesti voimistelija, painonnostaja ja pikajuoksija. Maallikon näkövinkkelistä mielenkiintoista on sekin, ettei crossfittaaja kisaan mennessään useinkaan etukäteen tiedä, mitä tuleman pitää.

– Kisat ovat yleensä kaksi- tai kolmepäiväisiä, ja yhtenä osiona voi olla esimerkiksi kymmenen kilometrin juoksu. Se ei ole helppoa, jos lihasta on liikaa, Venäläinen sanoo ja kiteyttää crossfitin syvimmän olemuksen:

– Ideana ei ole lihaksen kerääminen, mutta vahva pitää silti olla.

– Crossfittaajat ovat hyviä kaikessa, mutta eivät yleensä superhyviä missään, Venäläinen luonnehtii. Päivi Tuovinen

Kouvolasta lähtöisin oleva Venäläinen, 30, on Jyväskylän yliopistosta valmistunut liikuntatieteiden maisteri. Hän opettaa Lehtikuusen koulussa Hakunilassa liikuntaa ja terveystietoa 7.–9.-luokkalaisille. Oppilaat ovat autuaan tietämättömiä opettajansa harrastuksesta.

– Jotkut taitavat tosin aavistaa, että urheilen, koska olen kuullut heidän kuiskuttelevan keskenään open lihaksista, Venäläinen naurahtaa.

Venäläinen alkoi harrastaa crossfitiä seitsemän vuotta sitten. Äyritiellä, kivenheiton päässä kauppakeskus Jumbosta sijaitseva CrossFit Vantaa on Venäläisen kotisali.

– Siellä tulee vietettyä paljon aikaa. Treenaan kolmen viikon jaksoissa kaksi kovaa ja yhden kevyemmän viikon. Kovilla viikoilla on kahdeksan treeniä, kevyellä viisi.

Venäläisellä oli ainoana suomalaisnaisena osallistumisoikeus tämänvuotiseen CrossFit Games -kisaan, joka on epävirallinen MM-kilpailu. Syyskuussa käydyssä kisassa osallistujia oli sekä naisten että miesten kisassa 30. Myös miesten sarjassa oli vain yksi suomalainen, porilainen Jonne Koski.

Kisa piti alun perin käydä Yhdysvalloissa, ja normaalisti siihen osallistuu pitkälti toistasataa crossfittaajaa. Mutta koronan vuoksi kisasta tehtiin kutistettu ja muutenkin varsin erikoinen etämalli: Jokainen osallistuja suoritti vaaditut seitsemän suoritusta kotikonnuillaan. Suorituksia valvoivat järjestäjien valtuuttamat tuomarit.

Venäläinen teki omat suorituksensa CrossFit Vantaan salilla lukuun ottamatta yhtä juoksuakin sisältänyttä osuutta, jonka hän teki Hiekkaharjun yleisurheilukentällä.

Halukkaat saivat karsia CrossFit Gamesiin viiden viikon aikaikkunassa omilla saleillaan. Sen perusteella muodostettiin maailman ranking, josta mukaan pääsi 20 parasta miestä ja naista. Lisäksi oli kymmenen karsintakilpailua, joista kustakin pääsi yksi urheilija mukaan. Niistä Venäläinenkin kampesi itsensä varsinaiseen kisaan.

Sanna Venäläinen keskittyy. Edessä on päivän treeni, johon kuuluu muun muassa nopeita nykäyksiä painoilla. Päivi Tuovinen

CrossFit Gamesin lopputuloksista Venäläisen nimi löytyy ensimmäisenä, jos listaa selaa lopusta päin. Se ei Venäläistä hävetä eikä harmita.

– Olen tyytyväinen, että pääsin kisoihin. Lajivalikoima ei valitettavasti ollut minulle suosiollinen, vaikka toki aina pitäisi olla valmis kaikkeen.

Muun muassa Venäläisen lempiliike, renkailla tehtävä muscle up eli palomiespunnerrus, puuttui valikoimasta.

– Voimisteluliikkeet ovat muutenkin vahvinta osa-aluettani. Tykkään myös juoksemisesta ja käsilläkävelystä.

Pari vuotta sitten Venäläinen selviytyi EM-kisoihin verrattavissa olevaan CrossFit Regionals -kilpailuun ja nyt CrossFit Gamesiin.

– Olen oikeastaan saavuttanut tavoitteeni. On vähän tyhjä olo. Treenaan edelleen normaalisti, mutta kisoista ei koronan vuoksi ole mitään tietoa. Tavoiteasetanta on hieman haasteellista.

Lue lisää: Keskellä Aviapoliksen yritysaluetta kokoontuu hurja crossfit-ryhmä – Aulis Väisänen, 77, jäi heti koukkuun

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut