Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

HSL suunnittelee uutta runkolinjaa 600 korvaamaan 615-bussin – myös Kivistön yhteyksiä Jumboon parannetaan

Helsingin seudun liikenne HSL tarkastele bussireittejä ja matkustajien liikkumistarpeita noin seitsemän vuoden välein, ja nyt on aika katsoa Tuusulanväylän suuntaan Aviapolikseen.

– Kaikista tärkein muutos on uusi runkolinja 600, kiteyttää joukkoliikennesuunnittelija Ossi Berg.

Runkolinjaksi muuttuisi nykyinen 615 ja se toisi tiheät vuorovälit myös viikonloppuihin.

Linja alkaa Helsingin Rautatientorilta ja kulkee Vantaalla reittiä Tammistonkatu – Kartanonkoski – Jumbo – Helsinki-Vantaan lentoasema.

– Sellainenkin, joka käyttää harvemmin joukkoliikennettä voi mennä pysäkille ja olla varma, että hetken päästä tulee bussi, Berg kuvailee runkolinjaa.

Ruuhka-aikoina 600:n vuoroväli voisi olla kuusi minuuttia ja muina aikoina 10 minuuttia, paitsi aivan sydänyöllä.

Runkolinjojen oranssien busseihin voi nousta myös keskiovesta ja niiden pysäkit ovat harvemmassa, joten matka sujuu normaalia linjaa nopeammin. Lisäksi bussien kulkua voivat nopeuttaa liikennevaloetuudet.

Muitakin uudistuksia on suunnitteilla ja niistä yksi on bussien 561 ja 616 yhdistäminen uudeksi linjaksi. Se ajaisi reittiä Itäkeskus – Malmi – Tammisto – Jumbo – Aviapolis – Kivistö. Muutos tihentäisi Kivistön suunnan yhteyksiä Jumboon, sillä niitä on kaivattu.

Uusi reitti tarjoaisi lisäksi vaihdottoman yhteyden Itä-Helsingin suunnalta Tikkurilantien työpaikka-alueelle Voutilaan ja Viinikkalaan.

Uusi linja olisi myös 614, joka kulkisi Ylästöstä Tuusulanväylälle viitisen minuuttia nopeampaa reittiä kuin nyt eli Ylästöntietä Tammiston kauppatielle ja siitä Tammiston liittymästä Tuusulanväylälle. Sen päätepistepysäkki olisi Hakaniemi.

Suunnitelmat ovat hahmotteluvaiheessa ja niihin toivotaan mielipiteitä vaikkapa HSL:n joukkoliikennesuunnittelijoiden kirjoittaman blogin (hsltuusulanvayla.blogspot.com) palauteosioon marraskuun puoliväliin mennessä.

Korona voi tuoda viivästyksiä aikatauluun, mutta uudistukset on tarkoitus tehdä vaiheittain ja suurin osa elokuussa 2022.